2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Ítéletidő Nyugat-Európában: Bécsben egy óra alatt több eső esett, mint két hónap alatt

Ausztriát és Bajorországot is elérte az ítéletidő. Bécsben egy óra alatt több eső esett, mint előtte két hónap alatt. Az elmúlt napok nyugat-európai árvizeiben már legalább 184 ember halt meg, 156 közülük Németországban.

Az utcára hordták a halleini lakosok az összetört bútoraikat és az árvíz után maradt többi törmeléket az ausztriai Salzburg közelében. Az ár gépkocsikat sodort magával.

Ausztria nyugati részén a heves viharokat követően több folyó is kilépett medréből és óriási károkat okozott. Salzburgban és Tirolban évtizedek óta nem tapasztaltak ilyen magas vízállást. A víz településeket árasztott el, földcsuszamlásokat okozott, a vihar fákat csavart ki.



A határ túloldalán, Bajorországban is hatalmas pusztítást végzett az ítéletidő vasárnapra virradóra. Berchtesgaden közelében az utak járhatatlanná váltak a hirtelen lezúduló, hatalmas mennyiségű víz miatt. Vasárnap elérte a vihar Németország keleti részét is. A víz az utcákon hömpölygött.

Az ország nyugati területein, ahol levonult az ár, már nagyüzemben takarítanak. A civil lakosságnak a német hadsereg is segít, de más településekről is érkeznek segítők. „Egy közeli városból jöttünk. Amikor megláttuk az első képeket, rögtön tudtuk, hogy segítségre van szükség, mert ezeket a romokat nem lehet egy nap alatt eltakarítani” - mondta egy önkéntes.

Az árvíz sújtotta településeken Angela Merkel személyesen tekintette meg a károkat. A kancellár szürreálisnak és rémisztőnek nevezte a helyzetet. A mentőalakulatok közben átnézik az árvíz által elsodort gépkocsikat, nem maradtak-e bennük áldozatok.

Németország nyugati részén egész településeket pusztított el az árvíz. Az elmúlt napokban több tízezer embert kellet evakuálni. Ráadásul még mindig fennáll a veszély, hogy átszakad a Steinbachtal gát Észak-Rajna-Vesztfália tartományban.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató