2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Szijjártó Péter: a V4-ek segítenek Litvániának a migráció visszaszorításában

A visegrádi négyek (V4) – amelyek ellenzik a kötelező betelepítési kvótát, Brüsszel bevándorláspárti politikáját – megállapodtak, hogy segítséget nyújtanak Litvániának a Fehéroroszországból érkező migráció visszaszorításában – mondta a külgazdasági és külügyminiszter a V4-országok külügyminisztereinek sajtótájékoztatóján hétfőn, a komáromi városháza előtt. 



Szijjártó Péter hozzátette: a következő néhány napban kidolgozzák a részleteket és összehangolják a Litvániába irányuló segítségnyújtást, legyen szó emberi erőforrásról vagy technikai eszközökről, kerítésről.

„Lesz egy közös, koordinált visegrádi segítség, hogy litván barátaink is meg tudják védeni az Európai Unió külső határát”

– fogalmazott a politikus.

Szijjártó Péter elmondta, a visegrádi csoport magyar elnökségének legfontosabb célja az, hogy az egész visegrádi térségben segítsen a gazdaság gyors újra indulásában.

A gazdaság újraindítása adóemeléssel nem megy, ezért Magyarország továbbra is ellenzi a globális minimumadót – jelentette ki a miniszer, majd rámutatott; mind a négy országban költségvetési és pénzügyi fegyelem valósult meg.

„Akik nem tudtak fegyelmezettek lenni, azoktól elvárjuk, hogy ne akarják ránk kényszeríteni a saját pénzügypolitikai hibáikból fakadó magasabb adóterheket”

– tette hozzá.


A V4 országok jelentőségét méltatva Szijjártó Péter elmondta, Magyarország külkereskedelmének 15 százalékát tavaly és az idei esztendő első négy hónapjában a három visegrádi partnerével bonyolította le, tavaly 30 milliárd euró értékben.

A miniszter az okostelefonos lehallgatási ügyre vonatkozó újságírói kérdésre kijelentette: az általa felügyelt Információs Hivatal a kérdéses programot nem használja, azzal kapcsolatban semmiféle együttműködést nem folytatott.

Szijjártó Péter leszögezte; ha az ügyben összehívják a nemzetbiztonsági bizottságot, ott az Információs Hivatal vezetője ugyanezt fogja elmondani.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató