2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Belebukhat a belga kormánykoalíció a migránsok éhségsztrájkjába

Május vége óta éhségsztrájkol a fővárosban több száz migráns, akiknek egyre rosszabb az egészségi állapotuk, sokan orvosi segítségre szorulnak. A kormánykoalíció szocialista és zöldpárti tagjai, köztük miniszterek és államtitkárok, bejelentették, hogy lemondanak, ha meghal valaki – írja a V4NA.

Május vége óta, azaz immár csaknem két hónapja folytat éhségsztrájkot 450, iratok nélküli, többnyire marokkói és algériai állampolgárságú migráns Brüsszelben. Azt akarják elérni, hogy tartózkodási engedélyt kapjanak a belga államtól, a kormány azonban hajthatatlan, mivel biztonságosnak ítélt országokból származnak, így gazdasági bevándorlókként kezelik őket. A bevándorlók a brüsszeli Béguinage-templom, valamint a VUB állami egyetem és az ULB brüsszeli szabadegyetem bizonyos épületeiben tartózkodnak.

Immár két hónapja tart a sztrájk, ezért néhányan nagyon rossz egészségi állapotba kerültek, ráadásul sokan közülük péntek óta folyadékot sem vesznek magukhoz.

 A hét végén mintegy háromszázan tüntettek a belga fővárosban, hogy felhívják a lakosság figyelmét a migránsok helyzetére, a tüntetők szerint ugyanis mindenkit egyenlő jogok illetnek meg.

A Vivaldi elnevezésű belga kormánykoalíció szocialista és zöldpárti politikusai szintén támogatják a menekülteket, olyannyira, hogy Pierre-Yves Dermagne miniszterelnök-helyettes a kormányfő tudomására hozta, hogy ha csak egy migráns is meghal, az összes szocialista miniszter és államtitkár lemond a posztjáról. A szocialistákhoz hasonlóan vélekednek a zöldpárti politikusok is, erről a Le Soir nevű belga lap számolt be.

Hétfő délután a Sammy Mahdi menekültügyi és migrációs államtitkár által kinevezett különmegbízott, Dirk Van den Bulck ellátogatott az elfoglalt egyetemi épületekbe és a fővárosi Béguinage-templomba, hogy tárgyaljon a kialakult helyzetről. Michel Genet, a Médecins du Monde (A Világ Orvosai) humanitárius orvosi szervezetet vezetője szerint a találkozó kiábrándító volt, mivel a megbízott semmiféle új információval nem szolgált, csupán újból ismertette a tartózkodási engedély megszerzésének feltételeit, írja a Bx1.be hírportál. Hozzáteszik, hogy

az államtitkár hétfő este bejelentette, hogy azok a dokumentumokkal nem rendelkező bevándorlók, akiknek rossz az egészségügyi állapotuk, orvosi okokra hivatkozva kérhetik a tartózkodási engedély kiadását.

A Médecins du Monde közleményt adott ki, melyben leírják, attól tartanak, hogy azok a sztrájkolók, akik semmiféle folyadékot nem vesznek magukhoz, bármikor elhalálozhatnak, mivel folyadék nélkül csak néhány napig lehet életben maradni. A civil szervezet arra kéri az ország vezetőit, hogy tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy mielőbbi megoldást találjanak a kialakult helyzet megoldására, mivel a sztrájk súlyos egészségi következményekkel jár.

Alexander De Croo miniszterelnök kijelentette, hogy Sammy Mahdi a teljes bizalmát élvezi. Az államtitkár – aki korábban több alkalommal hangsúlyozta, hogy rendkívül sajnálja a reménytelen helyzetbe került iratok nélküli menekülteket – leszögezte, hogy a tartózkodási engedély kiadása egyedi elbíráslás alapján történik, mivel minden eset más. Az államtitkár szerint ha engednének a követeléseknek, azzal azt sugallnák a többi migránsnak, hogy

ha elég sokáig várnak papírok nélkül, akkor előbb-utóbb ők is megkapják az engedélyt, holott ez nem kivitelezhető.

Forrás: V4NA

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató