2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Miniszterelnökségi Sajtóiroda: a helyreállítás nem várhat, a programokat akkor is megindítjuk, ha az uniós pénz nem áll még rendelkezésre

A Miniszterelnökségi Sajtóiroda az ATV Híradójával azt közölte:

egyértelműen a gyermekvédelmi törvény miatt húzódik a magyar helyreállítási terv elfogadása, ideológiailag vezérelt politikai támadásokkal lassítják a terv elfogadását.



Az ATV Híradó kérdéseire válaszul azt írták: elfogadhatatlannak tartják, hogy bármilyen jogvitát összekössenek a magyar embereknek járó pénzekkel.

 

"A helyreállítás azonban nem várhat, ezért a programokat akkor is megindítjuk, ha az uniós pénz nem áll még rendelkezésre, megvalósításukat addig a költségvetésből finanszírozzuk"

- hangsúlyozzák.

Mint fogalmaznak, a Bizottságnak a magyar tervekkel kapcsolatban semmilyen gazdasági, szakmai problémája nem volt, a tárgyalások közel voltak a lezáráshoz. A gyermekvédelmi törvény elfogadását követően azonban "abszurd követelésekkel álltak elő".

"A Bizottság hirtelen előhúzott új elvárásait megválaszoltuk. Magyarország már minden feltételt teljesített, amelyet az uniós RRF rendelet alapján a tagállamoknak teljesíteniük kell. A Bizottsággal hónapokig tartó egyeztetések során kialakított magyar terv az országspecifikus ajánlásokat megfelelően kezeli" - közölték.

Szerintük a magyar helyreállítási terv késedelmes uniós elfogadása nem veszélyezteti a hazai programok megvalósítását. A kormány elkötelezettsége a vállalt fejlesztések vonatkozásában változatlan, függetlenül a megvalósításukat szolgáló források eredetétől, legyen szó nemzeti fejlesztési forrásról vagy hazánknak járó uniós támogatásról.

A helyreállítási terv meghatározó része az egészségügy, az oktatás és a környezetbarát közlekedés fejlesztését támogatja - teszik hozzá.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató