2024. április 16. - Csongor
EUR : 393.05
USD : 368.85
Időjárás ikon15°

Cseh Katalinék maffiamódszerekkel csapolták az EU-s pénzeket

Hibás pályázatokat benyújtó, ügyvezetése alatt álló céghez köthető vállalkozásokkal versenyzett a cég.

 

Mint arról korábban írtunk, az EU-s támogatásokkal kapcsolatos botrány felderítése közben – amelynek során kiderült, hogy 4,5 milliárd forintnyi EU-s támogatást zsebelt be egy politikus és holdudvara – a Bennfentes szerkesztősége jutott el a Pannónia Nyomda Kft.-hez, amelynek bár jelenleg Halász Gábor az ügyvezetője, a cég 2013 májusától 2018 januárjáig az azóta a Momentum színeiben politizáló Cseh Katalin ügyvezetése alatt állt.

Cseh Katalin: Lemondtam a cégvezetésről

A Momentum EP-képviselője maga is reagált az ügyre. A botrány kirobbanását követően Cseh Katalin azt nyilatkozta, hogy szerinte mindössze arról van szó, hogy

a sajtóban összeadták az ugyanabba az ipari parkba bejegyzett összes cég és vállalkozás által elnyert uniós támogatást, ahol az a nyomda is működik, amit egykor édesapám vezetett”
valamint hangsúlyozta, hogy „jóval politikai pályára lépése előtt lemondott a cégvezetésről”.

Fenti nyilatkozatával a momentum politikusa arra próbált magyarázatot adni, hogy a Pannónia Nyomda Kft. milyen cégekkel hozható kapcsolatba. Ugyanis kiderült: a NOVA-INN Kft., a Mondat Kft., és a Holotech Kft. ugyanarra a váci címre van bejegyezve, ahol a Pannónia Nyomda Kft. megnyerte a csaknem 70 millió forintos EU-s támogatást.

Azonos telephely, azonos pályázat(ok)

Az Origo csütörtöki cikkéből azonban kiderült:

a Cseh Katalin nyilatkozatában megfogalmazottnál összetettebb kapcsolat állhat fenn a politikushoz köthető cégek között.

A fentebb említett Mondat Kft. még azonos pályázaton is indult a Pannónia Nyomda Kft.-vel, például a Ferencvárosi Önkormányzat által kiírt egyik, a ferencvárosi újság nyomdai munkálatainak elvégzésére szánt pályázaton. Azonban annak ellenére, hogy az ajánlatkérő önkormányzat erre felszólította, a Mondat Kft. nem oldotta fel a dokumentációban szereplő ellentmondást (lenti ábra), amely abból fakadt, hogy a cég egyszerre nyilatkoztott pályázatában arról, hogy nem vesz igénybe alvállalkozót és arról, hogy igen.

Az említett pályázatot így (még Cseh Katalin, jelenlegi momentumos EP-képviselő ügyvezetése alatt) a Momentum-politikus ügyvezetése alatt álló Pannónia Nyomda nyerte.

Három évvel korábban is a Pannónia Nyomda nyert

Érdemes megemlíteni a Pannónia Nyomda 2013-as nyertes közbeszerzését is, ekkor nyerték el ugyanis először a pályázatot a ferencvárosi újság nyomdai munkálatainak elvégzésére. Akkor az Archidesign Kkt.-vel közös pályázatot nyújtott be a Pannónia Nyomda, és úgy nyertek, hogy a két további ajánlattevő közül az egyik az Archidesign Kkt.-hoz volt kapcsolható (Visualia Kkt.), a másik pedig a Pannónia Nyomdához (Bunt 24 Kft.).

A Visualia Kkt.-t az Archidesign-t irányító Prahovean Kornél alapította társával (lenti ábra), a szintén román nemzetiségű, Ivanca Gavril Ladislau-val.

A ferencvárosi közbeszerzés ajánlattételének idején (alsó ábra) pedig még utóbbi volt a cég tulajdonosa és ügyvezetője.

 

A Bunt 24 Kft. (jelenleg Művészeti Szilícium Völgy Korlátolt Felelősségű Társaság) székhelye pedig korábban (2008 január és 2009 október között) a Cseh családhoz és a Pannónia Nyomdához is köthető, Frangepán utca 16-ba volt bejegyezve

 

Ugyanebben az utcában székelt ugyanis ekkoriban a Cseh Tiborhoz köthető cég, a ma már megszűnt Pannónia-Print Kft. is (lenti ábra), ráadásul ez idő alatt az ajánlattevő cég vezetésében nem történt változás.

 

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató