2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Varga Judit: a kormány folytatja a harcot Brüsszelben

Erős nemzetállamokon alapuló erős Európára van szükség, ezt a koncepciót Magyarország mellett számos európai uniós tagállam támogatja - jelentette ki az igazságügyi miniszter a Kárpát-medencei Nyári Szabadegyetemen csütörtökön, Sátoraljaújhelyen.



Varga Judit a Nemzeti kisebbségvédelem a Kárpát-medencében és Európában című panelbeszélgetésen azt mondta, nem véletlen, hogy a föderalista, illetve az erős nemzetállamok erős Európája koncepció összeütközését látni mostanában. Az erős tagállamok erős kooperációjával szemben ott van az államokat meghaladni akaró szupranacionális törekvés, amelynek a célja a természetes közösségek, a család, a nemzet, az identitás gyengítése - tette hozzá.

Ezért kezdik el relativizálni, nevetségessé tenni a család és a nemzet fogalmát, veszélyesnek tartva, sokszor összemosva régi történelmi időkkel - mondta Varga Judit, hozzátéve, emiatt fontos "mindenhol asztalra tenni az ellenkező, alternatív álláspontunkat". A kisebbségvédelemről szólva közölte, azt jobbára "relatívan, diszkriminatívan értelmezi a mostani brüsszeli adminisztráció".

Míg a szexuális kisebbségeket és a genderügyet akár a jogalapot megkerülve is védelmezik, addig az őshonos kisebbségek védelmét kevésbé tartják fontosnak - mondta a miniszter.

Hozzátette:

ezekben a kérdésekben a kormány folytatja a harcot Brüsszelben, a kettős mércére mindig rávilágítva. Varga Judit - utalva Orbán Viktor Európa lehetséges jövőjét felvázoló téziseire - azt mondta: Magyarország "letette" a hét pontot, amely vitákat generált.


Az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága soros magyar elnöksége kapcsán kérdésre válaszolva azt mondta, nemzetközi konferenciát rendeznek a kisebbségvédelemről Budapesten és Strasbourgban; fontos céljuk a "nemzetközi érzékenyítés".

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató