2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Súlyos hibát tartalmaz a jogállamiságról szóló brüsszeli jelentés

„Súlyos tévedésre” hívta fel a figyelmet az Európai Bizottságnak a magyar jogállamiságról szóló jelentésében a Közbeszerzési Hatóság mai közleményében. A bizottság tévesen állítja, hogy a vagyonkezelő alapítványok mentességet élveznek a közbeszerzési kötelezettség alól – írta a hatóság. – Az igazság ezzel szemben az, hogy a […] törvény nem erről, hanem ennek éppen az ellenkezőjéről rendelkezik– közölték.

A hatóság tudatta: a közbeszerzési törvény az általános szabályok alkalmazását írja elő ezekre az alapítványokra is az ajánlatkérői minőség vizsgálatakor. Az általános szabályok alapján a vagyonkezelő alapítványok és az általuk fenntartott felsőoktatási intézmények – közjogi szervezetként – ajánlatkérőknek minősülhetnek.

A közjogi szervezetek pedig nemcsak az uniós forrásból finanszírozott, hanem valamennyi beszerzésükre vonatkozóan kötelezettek a közbeszerzési eljárás lefolytatására – közölte a Közbeszerzési Hatóság.

Ennek hiányában az érintett alapítványok és felsőoktatási intézmények – támogatásból megvalósuló beszerzések esetén – a támogatás okán is ajánlatkérő szervezeteknek minősülhetnek

– írták.

Minderről a Közbeszerzési Hatóság részletes magyarázatot adott az Európai Bizottság képviselőinek a jelentés előkészítésekor, de ezt a szervezet figyelmen kívül hagyta– tudatták.

Ismert, Brüsszel jelenleg a gyermekvédelmi törvény miatt tartja vissza a helyreállítási alapból Magyarországnak szánt uniós forrásokat. Az Európai Bizottság ezt különböző indokokkal magyarázza, az egyik ilyen az egyetemek modellváltása, melyekkel a kormány a világ élvonalába is bekerülni tudó felsőoktatási intézményeket hozna létre.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató