2024. március 29. - Auguszta
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

A rendőrökre támadtak a járványügyi szigor elleni tüntetésen Párizsban, könnygázt kaptak válaszul

MTI

Az ellen tiltakoztak Párizsban, hogy oltási igazolvány vagy 48 órán belüli negatív teszt kell az ötven fősnél nagyobb rendezvényeken való részvételhez, a tüntetés néhány helyen erőszakba csapott át.

Könnygázt vetett be a párizsi rendőrség a tüntetők ellen, akik az új járványügyi korlátozások miatt vonultak az utcára.

Párizsban egyszerre három tüntetés zajlott az új járványügyi korlátozások ellen. A Trocadéro téren a Nemzeti Front volt alelnöke, Florian Filippo felhívására demonstrálnak. Egy mások tüntetés a Bastille téren kezdődött, majd a menet elindult a főváros utcáin. Még egy tiltakozó menet indult el az Invalidusok háza elől, hogy csatlakozzon a kötelező oltás ellen tiltakozó egészségügyi dolgozókhoz.


A francia fővároson menetelő tüntetők közül többen kiváltak a demonstráló tömegből, kövekkel és palackokkal kezdték dobálni a helyszínre vezényelt rendőröket, akik erre válaszul vetették be a könnygázt. Néhány tüntető megtámadott egy járőröző rendőrt, felborította a motorbiciklijét. A rendőrnek futva kellett menekülnie a feldühödött tüntetők elől.

A francia parlament péntek hajnalban fogadta el azt a törvénytervezetet, amely kiszélesíti a Covid-igazolás használatát a mindennapi életében, hatósági karantént ír elő a fertőzötteknek,  kötelezővé teszi a koronavírus elleni oltást az egészségügyi és szociális dolgozók, valamint a tűzoltók számára. A szigorításokat a delta variáns megjelenésével indokolta a kormány.

Az egészségügyi és a szociális dolgozók, valamint a tűzoltók oltási kötelezettségével kapcsolatban a társadalomban is szinte teljes az egyetértés, az viszont már annál hevesebb vitát váltott ki, hogy oltási igazolás vagy 48 óránál nem régebbi negatív teszttel lehet csak bemenni a legalább ötven főt fogadó nyilvános helyekre.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató