2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Csekk Katalin botránya bizonyította, hogy a "független" sajtó, simán cselédsajtó

Éppen csak elérte a momentumos EP-képviselő családi cége körüli botrány a baloldali sajtóorgánumok ingerküszöbét. Míg a Cseh Katalinékhoz köthető vállalkozások által elnyert uniós pénzekről sehogy vagy csak néhány sorban számoltak be, ez idő alatt az úgynevezett Pegasus-ügyről összesen csaknem háromszáz cikket gyártott le a Telex, az Index, a 444, a 24, valamint a HVG és a Népszava online felülete, írja a Magyar Nemzet.

„Kiváló látleletet lehet készíteni a mostani időszakban a magyar médiáról, két érdekes téma van ugyanis jelen egyidejűleg a közbeszédben. Az egyik az úgynevezett Pegasus-ügy, a másik azoknak a Cseh Katalinékhoz köthető cégeknek az ügye, amelyek összességében milliárdos uniós támogatáshoz jutottak hozzá az elmúlt időszakban” – írja a napilap, amely a nyilvános keresési lehetőségeket felhasználva rögtönzött kutatást végzett: arra voltak kíváncsiak, melyik témával mennyit foglalkoztak a legolvasottabb baloldali médiumok.

Arra jutottak, hogy az Index és az abból kiválva létrejött Telex is lényegében figyelmen kívül hagyta a Cseh Katalin körül kibontakozó botrányt. Pedig egy, a médiában Anonymousként emlegetett álarcos alak egy hete két videóban harangozta be, hogy milliárdokról szóló leleplezésre készül, ezeket követte az a cikk a bennfentes.net-en, melyben Cseh Katalint néven nevezték.

„Ennek ellenére az Index csupán egyetlen írást szentelt az ügynek, és a Telex is mindössze kettőt. Ehhez képest a kormány ellen szegezett Pegasus-ügyet másképpen kezelték: pénteken az Indexen 70, a Telexen 91 találat jelent meg a »Pegasus« keresőszóval” – írja a Magyar Nemzet.

Hozzátéve: volt olyan időszak az elmúlt napokban, amikor óránként jelent meg új írás e felületeken, sőt olyan is, amikor óránként több.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató