2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Siklósi Gergely olimpiai döntős párbajtőrben

Bejutott a tokiói olimpia döntőjébe Siklósi Gergely párbajtőröző, miután az elődöntőben 15-10-re legyőzte az olasz Andrea Santarellit. A döntőt magyar idő szerint 14.15-kor rendezik, az ellenfele az ukrán Ihor Rejzlin vagy a francia Romain Cannone lesz.

Siklósi jól kezdett, még egy perce sem tartott az asszó, de már 2-0-ra elhúzott. Az olasz visszazárkózott egy tus hátrányra, az első három perc után Siklósi 4-3-ra vezetett. Santarelli a rövid szünet után egy szép tussal kiegyenlített, de Siklósi egyből válaszolt egy egylámpás találattal. A következő tust Santarelli adta, de Siklósi ezúttal sem hagyta, hogy az olasz átvegye a vezetést, gyors egymásután kétszer is eltalálta az olasz, így a második harmad után 8-6-ra vezetett.

A harmadik harmadot egy egylámpás találattal kezdte Siklósi, de Santarelli újból visszazárkózott, majd kiegyenlített. 10-10-es állásnál Siklósi szerzett nagyon fontos tust, így újra előnyből vívhatott. Az olasz támadott az egyenlítésért, a pást végére szorította Siklósit, de beleszaladt Siklósi kitartott pengéjébe, így 12-10 lett az állás. Az olasz egyre tanácstalanabb lett, amit Siklósi kihasznált, és 13-10-re húzott el egy újabb találattal. A következő két tust Siklósi adta, így 15-10-ra nyert, és döntőbe jutott.

Út a döntőig

A világranglista-vezető, világbajnoki címvédő Siklósi az első asszóját magabiztosan, 15-9-re nyerte a kínai Csao Tung ellen. A második asszója már kiélezettebb volt a marokkói Husszam Elkord ellen, 13-13-as állás után Siklósi jól összpontosított, és 15-13-ra ő nyert.

A negyeddöntőben aztán az olimpiai címvédő Park Szangjoung várt Siklósira. A dél-koreai a riói olimpia döntőjében, egy drámai asszóban egy tussal győzte le Imre Gézát. Siklósi jól kezdett ellene, 5-3-ra és 6-4-re is vezetett, ám utána Park sorozatban három találatot is elért, és átvette a vezetést. 8-10-es állás után Siklósi fordítani tudott, és 15-12-re megnyerte az asszót.

„Lélektani előny volt a múltunk, amely nekem kedvez, és jól is éreztem magam a páston. Szerintem ő jobban félt tőlem, mint én tőle, ez volt a döntő az asszó utolsó harmadában. Az volt a tervem, hogy domináljak, menjek előre, és várjak arra, hogy kiugorjon és megtámadjon, illetve a másik lehetőség az volt, hogy én letámadom őt. Bejött a taktika” – mondta Siklósi a negyeddöntő után az MTI-nek.

Magyar férfi párbajtőröző utoljára az 1972-es müncheni olimpián tudott aranyérmet nyerni, akkor Fenyvesi Csaba nyerte a fegyvernem egyéni versenyét.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató