2024. április 25. - Márk
EUR : 394.26
USD : 369.47
Időjárás ikon

Csak idő kérdése, hogy Románia mikor veszíti el Erdélyt – retteg a román képviselő

Közösségi oldalán és blogján támadja sorozatosan a magyarokat, valamint az RMDSZ-t a magyarellenes feljelentéseiről elhíresült, azóta pedig a Szövetség a Románok Egységéért (AUR) színeiben képviselői mandátumot szerzett Dan Tanasă.


 
Pártja mindeközben amiatt elégedetlen, hogy feltételesen szabadlábra helyezték a terrorizmus vádjával elítélt székelyföldi Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt.
 
Az elmúlt napokban Dan Tanasă több bejegyzést is szentelt közösségi oldalán és blogján a magyar témának.

Többek között azért kesereg, mert szerinte csak idő kérdése, hogy Románia mikor veszíti el Erdélyt.
 
Számításai szerint két-három évtizeden belül Kovászna és Hargita megyék lakossága teljesen magyar lesz, azokat a románokat, akik nem hagyják el a térséget, elmagyarosítják. Az elmagyarosításhoz a román pártok is asszisztálnak.
 
A két megyében az RMDSZ etnikai tisztogatást folytat – vádaskodik Tanasă. „Halállal fenyegettek, szélsőségesnek neveztek, a valóság azonban egy: a Kovászna és Hargita megyei románok ellen etnikai tisztogatást folytat az RMDSZ” – fogalmaz a bejegyzésében, és szerinte mindezt a statisztikák is alátámasztják.

A napokban arról is írt, hogy Sepsiszentgyörgy közterületén kizárólag magyar nyelvű óriásplakáton hirdeti a város önkormányzata az István, a király székelyföldi nagyprodukciót. Ezt teljesen elfogadhatatlannak nevezi, és azt fejtegeti, hogy

mindez sovinizmus, a polgármester érzéketlensége. Az óriásplakát fotójához azt írja: Magyarország?! Nem, Sepsiszentgyörgy, Románia!

 A blogján beszámol arról, hogy a kormány hivatalosan elfogadta Sepsiszentgyörgy „székely zászlóját”, a románokat pedig nem képviseli ez a helyi szimbólum. Hosszan ecseteli ugyanakkor, hogy miként próbálta ő és az egyesülete egy évtized alatt megakadályozni a zászló hivatalosítását, még azt is elérték, hogy a bíróság érvénytelenítse a zászlót elfogadó tanácshatározatot. Arról is panaszkodik, hogy egy román civil szervezet magyar nyelvű válaszlevelet kapott a sepsiszentgyörgyi alpolgármester kabinetjétől egy finanszírozási kérésükre.
 
A közösségi oldalon megerősítve pártja álláspontját, arról is értekezik, hogy Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt feltételes szabadlábra helyezték. „Képzeljük el, hogy ezeket, az RMDSZ által ideológiailag táplált fiúkat az Amerikai Egyesült Államokban vagy Izraelben ítélték volna el. Ott is kijöttek volna három év után a börtönből, ha terrorizmus vád?” – írja a magyarellenes blogger.

A bejegyzéshez csatolt képen

Beke István mellett nem Szőcs Zoltán, hanem Szőcs öccse szerepel.

Az AUR már múlt hét végén felhívást tett közzé, hogy minden politikai párt ítélje el a terrorizmus minden formáját, beleértve az etnikai terrorizmust is, és közleményükben bizonygatják, hogy miért terrorista a két kézdivásárhelyi férfi. A hétfői kézdivásárhelyi sajtótájékoztatón Beke István és Szőcs Zoltán annyit reagáltak minderre, hogy ők is elítélik a terrorizmus minden formáját.
 
Forrás: szekelyhon.ro

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató