2024. április 25. - Márk
EUR : 394.26
USD : 369.47
Időjárás ikon

Óriási bravúr, Vas Kata Blanka 4. helyen végzett az olimpia hegyikerékpáros versenyén

A magyar kerékpársport valaha volt legjobb eredménye született Tokióban.

Ha nem is éremesélyesként emlegették Vas Kata Blankát az olimpia hegyikerékpáros versenye előtt, arról azért szó volt, hogy ha nagyon jó napot fog ki, az első tízben ott lehet.

A 20,55 kilométeres verseny elején a magyar kerékpáros nagyon jól kapta el a rajtot, az első ötbe feljött. Sőt, már a harmadik helyen állt, amikor elcsúszott, de gyorsan visszatért a versenybe, a bevezető, 1,3 km-s kör után a 9. helyen állt. Az első kör után a 8. helyen állt, a második után visszacsúszott a kilencedikre – már az is nagy bravúr lett volna tőle, ha ott marad, de hol volt itt még a vége?

Az utolsó kör kezdetekor ugyanis a 6. helyre jött fel! Ráadásul sokkal erősebbnek tűnt, mint a közvetlenül előtte lévők, még a negyediktől is csak 5 másodperccel volt lemaradva. A versenyben az első három helyen három svájci állt, óriási meglepetésre ők sajátították ki maguknak a dobogót, őket befogni esélytelen lett volna, hacsak nincs valamelyiküknek technikai hibája, de mögöttük Vas jött a negyedik helyért.

A győztes Jolanda Neff tönkreverte a mezőnyt, a közel másfél perces különbség a második helyezetthez képest ezen a szinten szinte elképzelhetetlen. Vas pedig bejött negyediknek - nem csak ahhoz képest hihetetlen bravúr ez, hogy egy 19 éves, élete első olimpiáján részt vevő fiatal érte el, a teljes magyar kerékpársport történetének legjobb olimpiai helyezése volt ez.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató