2024. április 17. - Rudolf
EUR : 393.05
USD : 368.85
Időjárás ikon15°

Lötyög a moslék: A momentumos polgármester kirúgta a koalícióból az MSZP-s képviselőt

A terézvárosi városvezető, Soproni Tamás szerint Bálint Györgynek nincs helye az ellenzéki összefogásban, sem a kerület vezetésében, mert meg akarta károsítani az önkormányzatot.

Soproni Tamás terézvárosi polgármester Facebook-posztban számol be arról, hogy a kerületet irányító ellenzéki koalíció egyik MSZP-s tagja, Bálint György képviselő „rosszhiszeműen járt el és ha nem lépünk, 14 millió forinttal károsította volna meg az önkormányzatot”. Ezt erősítette meg – írja a momentumos polgármester – elsőfokú ítéletével a Pesti Központi Kerületi Bíróság.

Soproni úgy fogalmaz, hogy az „ítélet után nem lehet kérdéses: Bálint Györgynek nincs helye az ellenzéki összefogásban, sem Terézváros vezetésében. Bízom benne, hogy ezt az MSZP is belátja, és kizárja soraiból az egészen unikális módon saját önkormányzatát beperelő képviselőt”.

Az önkormányzatot 123 millió forint kár érte

A polgármester felidézi, hogy az ítélet még a 2004-es terézvárosi ingatlanpanamához nyúlik vissza, amikor Hatvani Csaba Terézváros akkori önkormányzati képviselője, majd alpolgármestere (jelenleg VI. kerületi MSZP elnöke) tettestársaival két nagy értékű Andrássy úti ingatlant áron alul, pályáztatás nélkül adott el, emiatt a bíróság 2018-ban jogerősen elítélte őket. A terézvárosi önkormányzatot emiatt akkori értékén 123 millió forint kár érte, a pénz behajtása azonban

a jogerős bírósági döntés ellenére sem egyszerű.

Soproni azt írja, tavaly augusztusban derült ki, hogy az ingatlanpanamákhoz kapcsolódó végrehajtási eljárásba Bálint György be szeretne csatlakozni, hivatkozással egy régi kölcsönügyletre közte és Hatvani között. Az önkormányzat érdekeit védve a becsatlakozást a bíróságon megtámadtuk. A Fővárosi Törvényszék jogerős döntését januárban kaptuk meg, melyben kimondta: a Hatvani Csaba ellen folyó végrehajtásba Bálint György, az MSZP jelenlegi terézvárosi képviselője valószínűsíthetően egy, a Hatvani Csabával kötött fiktív kölcsönszerződésre hivatkozással, jogellenesen akart bekapcsolódni – fogalmaz a polgármester.

Bálint György rosszhiszeműen járt el

Ezt a végzést Bálint György polgári bíróság előtt megtámadta, és a hazai politikai életben talán egyedülálló módon beperelte saját önkormányzatát – ad tájékoztatást a momentumos politikus.

Ez a per zárult most le első fokon. Az ítéletben a bíróság kimondta, Bálint György rosszhiszeműen járt el, amikor jelzálogjogot alapított Hatvani Csaba MSZP-elnök ingatlanjára, mert tudnia kellett, hogy ezzel az önkormányzat polgári jogi igényének kielégítési alapja – részben vagy egészben – elvonásra kerül – írja Soproni. Ezzel a fedezetelvonással az MSZP-s képviselő 14 millió forinttal károsította volna meg  a terézvárosi önkormányzatát. Soproni úgy fogalmaz: „a bíróság ítéletében megerősítette azon álláspontunkat, miszerint Bálint György rosszhiszemű, 

fedezetelvonó szerződést kötött Hatvani Csabával, 

majd ezen fedezetelvonó szerződésre hivatkozva kísérelt meg az önkormányzat elé a végrehajtási eljárásba bekapcsolódni”.

Erre történő hivatkozással a bíróság a bekapcsolódási kérelmet elutasította, Bálint György 400 ezer forint perköltséget köteles megfizetni az önkormányzatnak. Arról nincs hír, hogy a képviselő fellebbezést jelentett volna be az ítélettel szemben – zárul Soproni Facebook-bejegyzése.

 
 

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató