2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Cseh László döntőt úszhat 200 vegyesen, Kapás Boglárka negyedik lett

A világbajnok Kapás Boglárka negyedikként végzett női 200 méteres pillangóúszásban, majd a női 4×200 méteres gyorsváltót is hozzásegítette egy hetedik helyhez. Németh Nándor 8. lett férfi 100 gyorson, Telegdy Ádám döntőbe jutott 200 háton, Cseh László pedig ismét elnapolta a visszavonulást, miután remek úszással kiharcolta a finálét 200 vegyesen!

Az úszóversenyek csütörtöki napján újabb magyar éremben reménykedhettünk, hiszen a délelőtti programban rendezték a női 200 méteres pillangóúszás döntőjét, amelynek aktuális világbajnoka, Kapás Boglárka harmadikként jutott a fináléba. Rajta kívül Németh Nándor is döntőzött a királyszámban, férfi 100 gyorson, ahova 47.81-es egyéni csúccsal kvalifikált.

A program első száma a férfi 800 gyors döntője volt, amiben Gregorio Paltrinieri az első métertől kezdve vezetett a 8-as pályán, egy testhossz is volt már az előnye, de a hajrára felzárkóztak a többiek. Az utolsó hosszon az amerikai Robert Finke meg is előzte a kötélre többször is ráúszó olaszt, és így megnyerte az olimpiák történetének első férfi 800-as fináléját.

Férfi 200 mellen is hasonlóan alakult a forgatókönyv: a holland Arno Kamminga szinte végig az élen haladt, de az utolsó 25 méteren lehajrázta az ausztrál Izaac Stubblety-Cook, aki 2:06.28-cal olimpiai csúcsot ért el. Kamminga a 100-as táv után ezúttal is ezüstérmet szerzett, a bronz a finn Matti Mattssoné lett.

Időrendben az első magyar Kapás vőlegénye, Telegdy Ádám volt, aki a 200 hát középdöntőjében képviselte hazánkat. Az első futamban az egyes pálya volt az övé, a négyesen pedig ott volt a szám világbajnoka és a 100-as táv friss olimpiai bajnoka, az orosz Jevgenyij Rilov. 

A MAGYAR ÚSZÓ FÉLTÁVNÁL ÖTÖDIKKÉNT FORDULT, 150-NÉL VISZONT FELJÖTT A MÁSODIK HELYRE RILOV MÖGÉ, AMIT AZTÁN MEG IS TARTOTT, 1:56.19-ES IDEJÉVEL PEDIG KÉT SZÁZAD HÍJÁN BEÁLLÍTOTTA EGYÉNI LEGJOBBJÁT.

És mivel a második középdöntőben csak ketten voltak nála gyorsabbak, így olimpiai döntőt úszhat, ahova összesítésben negyedikként kvalifikálta magát!

Ezt a számot a női 200 pillangó döntője követte, a hármas pályán a világ- és Európa-bajnok Kapás Boglárkával. A magyar úszó szokása szerint közepesen kezdett, a hatodikként megtett első 50 egyáltalán nem volt meglepő. Elöl a kínai Csang Jü-fej haladt nagy előnnyel, Kapás 100 után már ötödik volt. 

AZTÁN MEGINDÍTOTTA A HOSSZÚ HAJRÁT, 150-NÉL NEGYEDIKKÉNT FORDULT, INNEN VISZONT MÁR NEM TUDOTT FELJÖNNI, ÍGY VÉGÜL A NEGYEDIK HELYEN VÉGZETT CSANG, ÉS A KÉT AMERIKAI, REGAN SMITH ÉS HALI FLICKINGER MÖGÖTT.

Csang egyébként 2:03.86-tal olimpiai csúcsot úszott, Kapás ideje 2:06.53, ami csupán három századdal gyengébb, mint egyéni legjobbja.

A királyszám fináléja következett, az egyes pályán Németh Nándorért szoríthattunk. A rajtja jól sikerült, 25-30 méterig a 4-5. helyen tempózott, viszont a falnál már csak 8. volt, ahonnan a második hosszon sem tudott előrelépni. A falat 48.10-es idővel érintette meg, a döntőt pedig 47.02-es olimpiai rekorddal napjaink talán legjobb úszója, Caeleb Dressel nyerte.

A férfi 200 vegyes első középdöntőjében Cseh László a kettes rajtkőről ugrott vízbe.

A MAGYAR CSAPAT A LELÁTÓRÓL MÁR-MÁR MÉRHETŐ HANGERŐVEL BIZTATTA A LEGENDÁT, AKI A PILLANGÓN VILÁGCSÚCSON BELÜL, AZ ELSŐ HELYEN ABSZOLVÁLTA, ÉS HÁTON IS Ő VEZETETT MÉG!

Mellen felúsztak rá a többiek, de még így is dobogós volt, végül pedig negyedikként, 1:57.64-es idővel csapott a célba. Ebben aztán biztosan nem maradt semmi, az volt a kérdés, elég-e a döntőhöz.

Bár a második futam rendkívül erősnek tűnt, kiderült, hogy csak az amerikai Michael Andrew volt az, a többiek nem tudták tartani vele a tempót. És mivel csak négyen voltak gyorsabbak Csehnél, így a magyar kiválóság döntőt úszhat a számban, ahova bejutott a 8. helyen!


A napot a női 4×200 méteres gyorsváltó döntője zárta, a nyolcas pályán úszott a Jakabos Zsuzsanna, Veres Laura, Késely Ajna, Kapás Boglárka összeállítású magyar egység. Jakabost hetedikként váltotta Veres, ő aztán visszacsúszott a 8. pozícióba, amikor Késelynek átadta a képzeletbeli stafétát, aki egy helyet javított, mielőtt Kapás váltotta volna, aki meg tudta ezt tartani, és behozta hetedik helyen a váltót. A kínaiak félelmetes, 7:40.33-as világcsúccsal szerezték meg az aranyérmet!

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató