2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Sikkasztó Katka a cégvezetői múltjára hivatkozva pályázott a Momentum elnökségébe

Évekig dolgozott külföldi pártokkal, épp a családi cég vezetője és külföldi aktivisták projekt-alapú csapatait is irányította – e tapasztalatokkal pályázott és került be a Momentum elnökségébe 2017-ben az EP-képviselő.

A családi cégben betöltött vezetői tapasztalatát is referenciaként tüntette fel Cseh Katalin, a Momentum EP-képviselője a párt 2017-es tisztújító küldöttgyűlésén – ez derült ki a gyűlés jegyzőkönyvéből, amelyet egy csalódott momentumos juttatott el a Mandinernek. A Momentum EP-képviselőjének családi cégével kapcsolatban számos kérdéses ügy jelent meg a médiában az elmúlt hetekben. 

Többek között kiderült, hogy

a Cseh Katalin apja, Cseh Tibor által alapított Pannónia Nyomda Kft., amelynek 2013 és 2018 között Cseh Katalin volt az ügyvezetője, két részletben összesen 285 millió forintot nyert EU-s pályázatokon.

A Pannónia Kft.-vel azonos címekre bejegyzett telephelyekkel rendelkező cégek összesen több mint 4,5 milliárd forintot nyertek uniós pályázatokon.

Ebben önmagában természetesen semmi kivetnivaló nem lenne, hiszen az uniós források azért vannak, hogy a vállalkozások éljenek velük, de az elnyert támogatások fényében más színben tűnnek fel Cseh alábbi kijelentései:

„A magyar emberek érdeke is az, hogy (az EU) megpróbáljon mindent megtenni azért, hogy az EU-s pénzek a szegénység csökkentésére jussanak, az önkormányzatokhoz, a civilekhez.”

„Ezeknek a pénzeknek semmi keresnivalójuk a pénzéhes oligarchák zsebében vagy a markukat tartó családtagoknál. Ezeknek a forrásoknak oda kell eljutniuk, ahová valóban szánják azokat – az emberekhez!”

Ugyancsak másként tűnik fel a fejlemények tükrében, hogy Cseh Katalin korábban

többször is azért lobbizott, hogy az EU érvényesítse Magyarországgal szemben a jogállamisági mechanizmust, korlátozza az EU-támogatások kifizetését.

És aligha elhanyagolható körülmény, de arra is fény derült, hogy bár Cseh Katalin egyik vezéralakja volt az olimpiaellenes aláírásgyűjtésnek, ügyvezetése alatt mégis épp az olimpiára hivatkozott EU-s pályázatában a családi cég.

Cseh Katalin politikai pályára lépése(i)

A Momentum EP-képviselője a botrányra adott válaszaiban magyarázatként többek között azt emelte ki, hogy „évekkel ezelőtt, jóval azelőtt, hogy politikai pályára lépett”, lemondott a cégvezetésről. Nem tudni, Cseh Katalin mit ért „politikai pályára lépés” alatt, de ezzel kapcsolatban több, a politikusról eddig is köztudott tény irányadó lehet.

Cseh Katalin 2012-től a Liberális Fiatalok Egyesületének (LiFE) nemzetközi kapcsolattartója volt.

Cseh Katalin újságírói kérdésre maga is beismerte, már az egyetemi évei alatt elkezdett politizálni, ifjúsági szervezetekben, például a Bajnai-féle Együtt aktivistája is volt.

Cseh Katalin 2015-ben alapítója volt a Momentum Mozgalom elődjének számító Momentum Mozgalom Egyesületnek.

Ugyan a párt első vezető testületébe nem került be, de

2017-ben, a Momentum párttá alakulását követően az új politikai formáció első, ötfős elnökségének tagja lett.

Ekkor már egy ideje a párt nemzetközi kapcsolattartója, valamint az egészségügyi munkacsoportjának vezetője volt.

A Pannónia Nyomda ügyvezetői tisztségéről csak 2018 januárjában mondott le. Azonban fél évvel korábban, 2017 augusztusában a Momentum elnökségi tagjának választották.

„Évekig dolgoztam külföldi pártokkal”

Ezen az eseményen fontos mondatok hangzottak el a képviselőtől. Kortesbeszédében kiemelte, büszke arra, hogy itt lehet a Momentumban, továbbá évekig dolgozott külföldi pártokkal és irigy volt, amiért itthon ezt nem látta. Azért jött haza, mert végre látott alternatívát.

Emellett a tisztségre alkalmassá tévő referenciaként kiemelte, hogy egy „családi cég vezetője, és projekt-alapú csapatokat is vezetett, például külföldi aktivistáknak. Sokszor volt közvetítői szerepben is.”

 

Forrás: Mandiner

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató