2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

IKEA: "2023 augusztusáig több mint 30 menekültnek szeretnénk itt állást ajánlani"

A Menedék Egyesület és az IKEA a menekülteket segítene.

Közös képzési és foglalkoztatási programmal segíti a Magyarországra érkezett menekültek beilleszkedését a Menedék Egyesület és az IKEA.

A civilszervezet szociális programokat működtet és az a célja, hogy segítsen a valamilyen okból nehéz helyzetbe került, Magyarországon élő külföldieknek. „Abban segítünk, hogy itt otthonra leljenek: munkát találjanak maguknak és iskolát a gyermekeiknek, hogy megtanuljanak magyarul és eligazodjanak a hivatali útvesztőben. Többek között szociális munkások, interkulturális segítők, tanárok és jogászok dolgoznak nálunk” – magyarázta Kováts András, a Menedék Egyesület igazgatója.

Korábban állami és kormányzati forrásokból is kaptunk pénzt és emellett EU-s alapokkal dolgoztunk együtt. Az állami források mára teljesen elapadtak, jelenleg az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságával, és EU-s alapokkal működünk együtt. Alapítványok és magánszemélyek is támogatnak minket, és egyre több a céges kapcsolatunk. Ebből a szempontból áttörésnek számít az IKEA-val való együttműködés – vázolta a jelenlegi helyzetet a Menedék Egyesült vezetője. 

„Több hátrányos helyzetű csoportot is támogatunk annak érdekében, hogy mindenkinek egyenlő lehetőségeket biztosítsunk. Az IKEA 2014 óta folyamatosan támogat már különféle menekülteket támogató szervezeteket, a befogadás és egyenlőség ugyanis az alapértékeink közé tartozik. Magyarországon is adtunk már munkát menekülteknek, a Menedék Egyesülettel közösen kezdett program célja a munkavállalói készségek kialakítása” – magyarázta az IKEA-t képviselő Kiss Enikő. A lakberendezési cég márciusban kezdett bele a közös projektbe és azóta 12 menekültnek adtak már állásajánlatot.

„Hosszú távú terveink vannak, 2023 augusztusáig több mint 30 menekültnek szeretnénk itt állást ajánlani. Ez nem Magyarország-specifikus program, az IKEA-ban Csehország Magyarország és Szlovákia számít egy régiónak, s a három országban közel kilencven embert próbálunk álláshoz segíteni. Egyébként harminc országban van ilyen IKEA-program” – mondta Kiss Enikő.

„Arra is figyelünk, hogy a saját munkatársainkat is tréningezzük, különösen azokat, akik közvetlen kapcsolatban vannak a menekültekkel. A kiválasztást követően a menekültek számára egy 75-90 órás magyar tanfolyamot is tartunk. Közben szeretnénk megváltoztatni a menekülteket övező narratívát is, ha megismerik őket, egészen más lesz a hozzáállása az embereknek” – tette hozzá Kis Enikő.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató