2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Kamu Geri toporzékol 40 fokban: az NVB nem foglalkozott a népszavazási hülyeségével

Tipikus fideszes sumákolás folyik a Nemzeti Választási Bizottságban, toporzékol Karácsony Gergely. Erről azután beszélt a főpolgármester, hogy a bizottság pénteki ülésén jóváhagyták a kormány gyereknépszavazási kérdéseit, melyeket Orbán Viktor jelentett be pár napja. Karácsony öt kérdését ellenben nem vették napirendre. Ezt azzal indokolták, hogy eljárásbeli különbség van, ha a népszavazási kérdéseket a kormány vagy egy választópolgár adja be.

„A képlet tehát világos: a kormány féle népbutítás lehet, magyar állampolgár által kezdeményezett valódi népszavazás viszont nem lehet”

- mondta az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje a Nemzeti Választási Iroda épülete előtt tartott sajtótájékoztatón péntek délelőtt. Egyértelmű a szándék Karácsony szerint, nyilvánvalónak tartja, hogy „Orbán Viktor és bandája nyomást helyezett a bizottságra, hogy ezt az egyébként nemcsak erkölcstelen, hanem jogszerűtlen döntést meghozzák”.

Szerinte Orbánnak megvan az oka, hogy féljen az ő népszavazási kérdéseitől, mert azok megakadályoznák a miniszterelnököt abban, hogy felélje a kormány Magyarország jövőjét. Karácsony úgy fogalmazott, Orbán már menekül a süllyedő hajóról, és elkezdett csomagolni a jövő évi választás előtt. „A rossz hír az, hogy olyanokat is be akar csomagolni és magával vinni, ami nem az övé” – mondta, hozzátéve, szerinte Orbán a magyar emberek jövőjét akarja magával vinni. Erre utal például, amikor a Fudan egyetem beruházást erőlteti, vagy amikor privatizálná a magyarországi autópályákat.

Ezek a népszavazási kérdések nemcsak egyszerűen fontosak, hanem teljes mértékben jogszerűek – folytatta Karácsony, és előbb-utóbb biztos abban, hogy jogi értelemben is elindulhat az általa kezdeményezett népszavazás. „Viszont nem szeretnének időt veszíteni, hiszen nagyon fontos, hogy ezek a kérdések még a parlamenti választás előtt ott legyenek majd a szavazólapon, és a magyar emberek elmondhassák a véleményüket.”

Ezért a mai nap elkezdik összegyűjteni az aláírásokat az öt népszavazási kérdéshez, egyelőre csak online formában.

Ez ugyan jogi értelemben semmit nem jelent, viszont az adatok ismeretében Karácsonyék gyorsabban el tudják majd érni azokat, akik támogatják a népszavazási kérdéseket, amennyiben az NVB hitelesíti a kezdeményezést.

Hogy Karácsony kérdéseit miért nem tárgyalta az NVB a mostani ülésén, azt a Nemzeti Választási Iroda (NVI) és az NVB indokolta meg pár napja a Népszavának. Azt írták, eljárásbeli különbség van, ha a népszavazási kérdéseket a kormány vagy egy választópolgár adja be, mint Karácsony. Utóbbi esetében ugyanis ellenőrizni kell a kezdeményező személyes adatait és azt is, hogy valós személyek írták-e alá a dokumentumokat, illetve a kérdések ütköznek-e alkotmányos alapelvekkel.

Ez a vizsgálat már megtörtént, így valamikor az NVB elé kerülhetnek Karácsony kérdései, de nem tudni, hogy pontosan mikor. Az NVB elnökének a benyújtástól számított 60 napon belül kell csak összehívnia a testületet, így

elképzelhető akár az is, hogy csak szeptember 17-én döntenek majd érdemben a Karácsony által beadott népszavazási kérdésekről.

Karácsony Gergely a következő kérdésekben szeretne népszavazást tartani:

-Egyetért-e Ön azzal, hogy minden hatvan év fölötti, magyarországi lakóhellyel rendelkező személy ingyenesen legyen jogosult SARS-CoV-2 neutralizáló antitest kimutatására alkalmas tesztre?

-Egyetért-e Ön azzal, hogy koncessziós szerződés keretében gazdasági társaságnak ne legyen átengedhető magyarországi gyorsforgalmi út üzemeltetése?

-Egyetért-e Ön azzal, hogy Magyarország csatlakozzon az Európai Ügyészséghez?

-Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról szóló 2021. évi LXXXI. törvényt?

-Egyetért-e Ön azzal, hogy az álláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartama 270 nap legyen?

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató