2024. április 23. - Béla
EUR : 394.83
USD : 370.49
Időjárás ikon10°

Bajban a német orvosok: a férfi és a nő mellé két új nem közül is kell választaniuk a beutalókon

Ezerszám kell kidobnia a régi betegazonosító formanyomtatványokat a német háziorvosoknak, mert kötelezően kell használniuk az új változatot, amelyen az eddig választható két nem helyett immár négyféle gender szerepel. A férfi és nő mellett a "nem meghatározható" és a "transznemű" közül kell tehát a háziorvosnak bejelölnie a megfelelőt, ha vizsgálatra küld egy beteget, írja a novekedes.hu.

Az új formanyomtatványon – a hagyományos férfi és női nem mellett - az orvos U betűvel is megjelölheti páciensét: ezt abban az esetben kell megtennie, ha betege „nem meghatározható" neműnek vallja magát.

ÚJ KATEGÓRIÁNAK SZÁMÍT AZ ŰRLAPON AZ X IS, EZT AKKOR KELL MEGADNIA AZ ORVOSNAK, HA PÁCIENSE TRANSZNEMŰNEK ÉRZI MAGÁT.

A német háziorvosok körében értetlenséget kiváltó új betegűrlap használata kötelező, a régi, még kitöltetlen formanyomtatványok érvényüket vesztették, azokat minden orvosnak meg kell semmisítenie.

A plusz két gender megjelenése a rendelőkben számos kérdést vet fel a kezelőorvosok számára. Egyrészt a nem meghatározható neműek, illetve a transzneműek esetében kérdésessé válnak a férfiak és a nők esetében kötelező orvosi szűrések, a különböző vizsgálatok (pl.mellrákszűrés) szükségessége, gyakorisága és esedékessége.

AZ U ÉS X BETŰKKEL MEGJELÖLT BETEGEKNÉL AZ EGYES LABOREREDMÉNYEK MEGÍTÉLÉSE SEM EGYÉRTELMŰ, MÁS-MÁS PÉLDÁUL A REFERENCIAÉRTÉK A HORMONVIZSGÁLATOKNÁL FÉRFIAK ÉS NŐK ESETÉBEN.


A nem meghatározását a német orvosoknak minden páciensnél el kell végezniük, ha az illető először jön a praxisukba.

A W női, az M férfi pácienst jelent, az U betűt a magát nem meghatározható neműnek valló páciensnél kell bejelölni, az X-et pedig a magát transzneműnek érző betegnél kell szerepeltetni.

Forrás: Origo

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató