2024. április 23. - Béla
EUR : 394.83
USD : 370.49
Időjárás ikon10°

Bécsi gyilkosság: elfogták a negyedik afgán gyermekgyilkost is, azonban kiadatását akadályozza a Brexit

A január óta megváltozott jogi helyzet miatt a 13 éves bécsi kislány, Leonie meggyilkolásával gyanúsított afgánok közül a napokban elfogott negyedik gyanúsított angliai kiadatása valószínűleg még egy ideig elhúzódik.

A bécsi rendőrség gyorsan őrizetbe vett három gyanúsítottat a 13 éves Leonie meggyilkolása után, a negyedik gyanúsított a bűncselekmény éjszakája óta szökésben volt. A rendőrség szerint a szökevény egy 22 éves afgán. Most a Kronen Zeitung beszámolója szerint az osztrák nyomozók támogatásával Londonban felkutatták és letartóztatták – közölte a Heute osztrák lap.

 A további vizsgálatokra, kihallgatásokra és egy esetleges tárgyalásra Ausztriában kerül majd sor, ahol a többi gyanúsítottat jelenleg is fogva tartják.

A kiadatási eljárás azonban eltarthat egy ideig a Brexit miatt.

Carmen Kainz, a bécsi ügyészség szóvivője a problémával kapcsolatban hangsúlyozta: „A Brexit óta új jogalapja van az Angliából történő kiadatásnak.” 2021 januárjától az európai elfogatóparancs már nem alkalmazható, külön megállapodást kellett kötni.

Ennek részeként a szükséges dokumentumot először le kellett fordítani, majd továbbítani a brit hatóságoknak. Kainz a Kleine Zeitungnak elmondta, hogy ez már pénteken megtörtént, és „a cél az, hogy a jelenleg Londonban őrizetben lévő 22 éves gyanúsítottat Ausztriába szállítsák, és az ellene folyó büntetőeljárást itt folytassák le”.

Ez azonban a jövő hét végéig nem valószínű, hogy megtörténik. Mindazonáltal Leonie családja „rendkívüli erkölcsi megkönnyebbülést” érez, hogy elfogták a negyedik gyanúsítottat is.

Forrás: Hirado.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató