2024. március 19. - Bánk, József
EUR : 394.15
USD : 360.22
Időjárás ikon11°

Hivatalos: A szivárvány sem segíthet, Vettelt kizárták a Magyar Nagydíjról!

Vasárnap este elég hosszas vizsgálatok után megszületett a döntés, miszerint Sebastian Vettelt kizárták a Magyar Nagydíjról, mert az autójában nem volt elegendő üzemanyag a mintavételhez, ezzel pedig megszegték a szabályokat. Ezzel odalett a német második helye.

A versenyt követő órákban érkezett a hír, hogy Vettelt vizsgálják, mivel az autójában nem volt kellő benzin az FIA futam utáni szokásos mintavételéhez.

A Forma–1 technikai szabályzatának 6.6.2-es pontja kimondja, hogy „a résztvevőknek biztosítaniuk kell, hogy az esemény bármely pontján legalább egy liter üzemanyagot mintavétel gyanánt ki lehessen nyerni az autóból”.

Az Aston Martin megpróbálta ezt megtenni az FIA felügyelete alatt, de nem sikerült nekik, ezért Vettelt diszkvalifikálták a versenyből, így odalett a második helye és az azzal járó 18 pontja is.

Az ítéletben, amelyet nagyjából este 10-kor adtak ki, a sportfelügyelők a következőket írták: „A csapat több lehetőséget is kapott arra, hogy kinyerje a megfelelő mennyiségű üzemanyagot a benzintankból, de csak 0,3 litert sikerült kiszivattyúzniuk.”

A meghallgatás során egyébként a csapatfőnök, Otmar Szafnauer elmondta, hogy elvileg 1,44 liternek kéne lennie az autóban, de nem tudják azt kiszedni. Ezt a számot az üzemanyag-átfolyásmérő alapján kalkulálták ki.

Mivel tehát nem tudták bizonyítani, hogy valóban kellő mennyiségű benzin maradt a kocsiban, ezért sajnos az 5-ös számú autót kizárták a futamból, így Vettelnek és az Aston Martinnak is elúszott minden.

 

Forrás: motorsport.com

 

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató