2024. április 23. - Béla
EUR : 394.83
USD : 370.49
Időjárás ikon10°

Komoly viharokra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat, 100 km/órás szél, ötcentis jég is lehet

Az OMSZ közlése alapján jelenleg Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Pest megyében vannak érvényben harmadfokú riasztások. Ezeken a területeken a következő órákban intenzív esőzéssel, akár 100 kilométer/óra körüli széllökésekkel, nagyobb méretű jégdarabokkal kísért zivatarok várhatók.

Kora délután Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Somogy és Tolna megye több járásában harmadfokú riasztás volt érvényben, de nem sokkal később ezeket másodfokúra mérsékelték.

Délnyugaton sok járásra másodfokú riasztásokat adott ki zivatarveszély miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap késő délelőtt. Az érintett területeken a következő órákban viharos széllel, jégesővel, rövid idő alatt jelentős mennyiségű csapadékkal kísért zivatarok várhatók, írja az MTI.

Később Budapestre, Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megye járásaira adhatnak ki további másodfokú riasztásokat. A többi megyében zivatarveszély miatt elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

A nap második felében északnyugat felől hidegfront vonul át az ország felett. A front előtt és a fronton sokfelé alakul ki zivatar. A déli órákig ezeket inkább csak intenzív csapadék, átmeneti szélerősödés és jégeső kísérheti. Már ezek a zivatarok is rendszerbe szerveződhetnek.

Elsősorban délután és este gyorsan áthelyeződő heves zivatarokra is számítani kell, amelyeket károkozó (akár 100 kilométer/óránál erősebb) szélvihar, nagyméretű (akár 5 centiméternél is nagyobb átmérőjű) jég kísérhet. Helyenként nagy mennyiségű (akár 30 milliméternél is több) csapadék is hullhat a zivatarfelhőkből.

Délután főként az ország keleti felén még erősebb, akár 110 kilométer/óránál is erősebb széllökésekkel kísért zivatarok is kialakulhatnak, ezért akár harmadfokú riasztásokat is kiadhatnak.

A késő esti órákban a zivatarok nagy része várhatóan elhagyja az országot, megnyugszik a légkör. Az éjszaka második felében néhány (nem heves) zivatar északkeleten és délnyugaton lehet.

Emellett zivatartól függetlenül is lehetnek viharos széllökések, ezért Baranya, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyére a szél veszélye miatt is elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató