2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Bíróság elé állítják a 100 éves férfit, akit koncentrációs táborban elkövetett gyilkosságokkal vádolnak

Egy százéves férfit állítanak bíróság elé Németországban, a gyanú szerint ugyanis a második világháború ideje alatt egy Berlin környéki koncentrációs táborban szolgált az SS kötelékében őrként, írja az AP hírügynökség.

A náci korszak háborús bűneit kivizsgáló neuruppini bíróság szóvivője hétfőn közölte, hogy a tárgyalás október elején indul majd. A gyanúsítottat pedig az idős kora ellenére alkalmasnak tartják arra, hogy lefolytassák ellene az eljárást.

„Az orvosi vizsgálat megerősítette, hogy korlátozottan, de alkalmas a tárgyalásra”

– mondta Iris le Claire bírósági szóvivő, így várhatóan a tárgyalási napok hosszát korlátozzák majd.

A gyanú szerint a férfi – akinek a nevét a német adatvédelmi törvények miatt nem hozták nyilvánosságra – 1942 és 1945 között szolgált őrként a Berlin melletti Sachsenhausenben működő koncentrációs táborban. Ennek következtében a férfit 3518-rendbeli gyilkosságban való bűnrészességgel vádolják.

 

Nem a százéves férfi az egyetlen, akit a közelmúltban a náci táborok működtetése miatt vádolnak bűnrészességgel az ott elkövetett gyilkosságokban: szeptember végén állítanak bíróság elé egy 96 éves nőt, aki a gyanú szerint a stutthofi (ma: Sztutowo, Lengyelország) koncentrációs tábor SS-parancsnokának titkáraként dolgozott. Az asszonyt több mint 10 ezer rendbeli gyilkosságban vádolják bűnrészesként.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató