2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Csodálatos játékkal, negyeddöntős az olimpián a női kéziválogatott

A női kézilabdatorna csoportkörének utolsó fordulójában a magyar válogatott Svédország ellen lépett pályára. A képlet egyszerű, „csupán” a már biztosan csoportelső svédeket kell legyőzni, és akkor bejutunk a legjobb nyolc közé. 

 

2008 után ismét negyeddöntőt játszhat Magyarország női kézilabda válogatottja az olimpián. A már csoportelső svédek ellen akadozott párszor a játék, de itt most a győzelem (26-23) volt a fontos.

A magyar női kézilabda-válogatott a spanyolok szombati legyőzésével (29-25) életben tartotta a továbbjutási esélyeit a tokiói olimpián. A hétfői meccsek pedig szerencsésen alakultak, minden a kezünkre játszott, hiszen nyertek a franciák és az oroszok. A legfontosabb azonban még hátravolt, a már biztos csoportelső svédeket meg kellett verni, és akkor a negyeddöntőben folytathatja a tornát három vereséggel kezdő Magyarország. A negyedik helynél előbb már nem juthatott a csapat, és mivel a másik csoportot már megnyerte Norvégia, azt is tudtuk, hogy velük kell összemérni az erőnket. Erre a találkozóra szerdán kerül sor, a győztes elődöntős lesz és éremért játszhat.

A kezdősorban nem volt semmi váratlan: Vámos Petra irányított, Tomori Zsuzsa és Zácsik Szandra volt a két átlövő, Kisfaludy Anett került beállóba, Márton Gréta és Lukács Viktória a két szélen. A svédek pihentették Linn Blohmot, aki 16 találatot jegyzett eddig a tornán beállóból, mind a négy meccsen játszott, és lövést sem hibázott.

Vámos és Tomori betörésgóljával kezdődött a meccs, utóbbit néhány támadás után a támadásokban pihentette Elek Gábor, mert a védelem stabilizálásában várt rá kulcsszerep. Az első tíz perc végére 6-3-ra vezetett a magyar csapat, Zácsik és Háfra is jól szállt be a játékba, és Klujber hetesei is pontosak voltak.

Újabb tíz perc elteltével 10-8-at mutatott az eredményjelző, ha meg is akadt a támadójátékunk, a két szélsőre, Mártonra és Lukácsra lehetett számítani, a kapuban pedig Bíró Blanka nyújtott segítséget az előny tartásához, mert két hetest is hárított.

A 26. percre elfogyott a magyar előny (13-13), a támadások nagyon statikusakká váltak, a keresztmozgásokra könnyedén készültek fel a svédek, majd könnyű indításgólokat lőttek. Az időkérés sem segített a magyar csapaton, Carlson ugyanis nagy gólt ragasztott a bal felsőbe 10 méterről. Háfra lendítette tovább a csapatot, az erre a meccsre becserélt Dano azonban hetest harcolt ki, amit Westberg értékesített. Klujber büntetője viszont most nem volt pontos a másik oldalon. Bíró megakadályozta, hogy kettővel ellépjen az ellenfél. Az ellentámadást Márton Gréta fejezte be a szélről, ő állította be a félidei 15-15-ös eredményt.

Álomrajt a második félidőben
Lukács indításból, Zácsik a szaggatottról, Helembai labdaszerzés után lőtt góljaival megnyugtató előnyt csikart ki a válogatott, Helembai egy kiállítást is kiharcolt, Lukács pedig a szélről a kapuba pattintott. (19-15) Klujber ugyan elrontotta a hetest, az ismétlése a kapuban kötött ki, Tomori pedig úgy sodródott át a svéd védelmen, mint még 2008-ban, első olimpiáján. A legnagyobb különbséget, a 21-15-ös eredményt ő alakította ki. A kapufa is segített abban, hogy a svédek csak a 40. percben érjék el első találatukat a fordulás után.

Háfra szerencsés gólja – a labda a kapufáról a kapus hátára, onnan pattant a hálóba – után két gyors gól svéd találat következett, Elek Gábor időt kért, és arra hívta fel a figyelmet, hogy az ellenfélnek ne ajándékozzunk könnyű gólokat, ne hozzuk fel őket. Vámos gólt lőtt, a svédek válaszoltak rá, a 49. percben Tomorit piros lappal állították ki a játékvezetők, de a labda a mieinknél maradt, miután Hansson labdáját Bíró védte.

Hét percre befagyott a 23-20-as állás, aztán Zácsik egy átemelős csel után a kapuba lőtt, és az 53. percben már érezni lehetett, ezt a meccset nem veszítheti el a csapat. Zácsik hetesből is betalált a folytatásban, a svédek kapkodtak, Bíró a legfontosabb labdákat kiszedte, és 26-23-ra nyert.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató