2024. április 24. - György
EUR : 394.83
USD : 370.49
Időjárás ikon10°

Lőrincz Tamás olimpiai döntős

Nála hét évvel fiatalabb iráni ellenféllel, Mohammedali Geraeijal kellett birkóznia a férfi kötöttfogásúak 77 kilogrammos súlycsoportjának elődöntőjében a világbajnok Lőrincz Tamásnak. A 34 éves Lőrincz a két éve szerzett világbajnoki címe után idén Európa-bajnok lett, legjobb olimpiai eredménye még 2012-ből és még 66 kilós súlycsoportban egy ezüstérem volt (Rióban, ugyancsak a 66 kilósok mezőnyében már a selejtezőben kikapott, és kiesett).



A 27 éves iráni ellenfele, Mohammedali Geraei a két évvel ezelőtti vb-n vigaszágon lett bronzérmes, a negyeddöntőben attól a svéd Kessidistől kapott ki 9:1-re, akit aztán a döntőben Lőrincz 8:0-ra birkózott le. Szintén vb-bronzérmes lett 2017-ben, még 71 kilóban, olimpián eddig nem szerepelt, 2018-ban az Ázsia-játékokon lett aranyérmes.

A mostani torna Lőrincznek könnyen indult, a nyolcaddöntőben meccs nélkül nyert, mert marokkói ellenfele nem állt ki ellene. A negyeddöntőben a japán Jabiku Soheit verte 3-1-re. Geraei előbb egy kubai birkózó ellen nyert 7:3-ra, majd a horvát Starcevic ellen 5-5-tel, a horvát sárga lapos intése miatt jutott tovább.

Az elődöntő fél perc után egy csúnya, balszerencsés összefejeléssel kezdődött, egyik fél sem volt hibás benne, szerencsére sérülést sem okozott. Az első percben az iránit látták aktívabbnak, így Lőrinczet vitték le először, és megszerezte a vezetést Geraei. A térdelő helyzet után nem sikerült azonban akcióznia az iráninak.

Egy válldobással próbált ezután akciózni, az nem sikerült, de ellenfele pillanatnyi figyelmetlenségét kihasználva az ellenfelét kilépésre késztette, így úgy tűnt egyenlít. Az iráni viszont megreklamálta az akciót azzal, hogy Lőrincz lábra támadt, amit a videós visszajátszás megerősített. Az első menet így Geraei 1:0-s vezetésével zárult.

A második menetet viszont Lőrincz kezdte jobban, az iránit küldték le szőnyegre, így döntetlenre alakult az állás, majd a térdelő helyzetből átforgatta az ellenfelét, ami kétpontos akció volt. Geraei ráadásul szabálytalan védekezés visszajátszás miatt intést is kapott, és újra földre is küldték, a challenge-ét is elutasították, így összességében 6:1-es előnybe került Lőrincz szűk két perccel a vége előtt. Ezt kivédekezte, majd passzivitás miatt a magyar birkózót küldték le, amiből Geraei csinált kétpontos akciót, ráadásul Lőrinczet is megintették, így 6:5-re feljött az iráni. Ez azonban nem változott, pedig az utolsó másodpercekben még a fejére ugrani is megpróbált az iráni.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató