2024. április 24. - György
EUR : 394.26
USD : 369.47
Időjárás ikon

Hajrá magyarok! Elődöntőben a női vízilabda-válogatott

Magyarország női vízilabda-válogatottja legyőzte Hollandiát az olimpiai torna negyeddöntőjében, és bejutott a legjobb négybe. 14–11 

1. negyed
A ráúszást ezúttal is a mieink nyerték, Vályi Vanda az egész olimpián egyetlen ráúszást veszített el. Az első támadásokat centerbe bejátszott labdával akartuk lezárni, de Parkes Rebecca, a torna legjobb centere – és a magyar csapat legjobb góllövője –, nem tudott helyzetbe kerülni, sőt, egyszer támadóhibát fújtak ellene.

A hollandok kapták az első két emberelőnyt a meccsen, és ha az elsőt nem is, a másodikat már ki tudták használni (Joustra lőtt gólt közelről), ekkor már az első negyed felénél jártunk. A kapott gól utáni akcióból Gurisatti Gréta azonnal egyenlíteni tudott, de a hollandok van de Kraats ötméteresével (ez volt a 20. gólja a tornán) visszavették a vezetést (2-1).

 

A mieink 1:50-nel a negyed vége előtt kerültek először emberelőnybe, Illés Anna belőtte (ez volt az ötödik gólja a tornán), van de Kraats viszont éles szögből is betalált, így ismét a hollandoknál volt az előny (3-2). Egy perccel a negyed vége előtt újabb emberelőny, amiből ismét sikerült egyenlíteni, ezúttal Leimeter szerzett gólt. Sőt, 6 másodperccel szünet előtt Gurisatti belőtte második gólját, így 4-3-as előnnyel zártuk az első negyedet.

2. negyed
A második ráúszást ismét Vályi nyerte, így mi vezethettük az első akciót, de az első támadások ezúttal is kimaradtak mindkét kapu előtt. Centerbe továbbra se tudtuk bejátszani a labdát, ha az el is jutott Parkes-hoz, a játékvezetők rendre támadószabálytalanságot fújtak. A védekezésben viszont nagyon koncentrált volt a csapat, Magyari Alda is jól teljesített a kapuban, emberhátrányban van de Kraats közeli, rövid sarkos lövését is jól védte.

Az ötméteresét viszont nem tudta, 3:22-vel a negyed vége előtt ismét büntetőt lőhetett, ezzel egyenlített Hollandia. A kapott gól utáni támadásban viszont emberfórba kerültünk, Gurisatti már harmadik gólját lőtte. A hollandok is kaptak egy előnyt, ki is egyenlítettek 2:08-cal a szünet előtt (5-5).

Az utolsó két perc egy magyar támadás idején megítélt páros kiállítással kezdődött, ami épp letelt, amikor Illés Anna visszavette a vezetést mai második góljával. A hollandok 1:03-mal a vége előtt újabb emberfórt kaptak, ezt se hibázták el (6-6), aztán mi kaptunk egyet, Leimeter Dóra is belőtte saját második, csapatunk hetedik gólját. Majd 3,2 másodperccel a vége előtt még egyszer betalált, közte a holland Megens is lőtt egyet büntetőből, így nagyszünetre maradt az egygólos magyar előny.

3. negyed
A ráúszást ismét megnyertük, de gólt lőni nem tudtunk, sőt, a hollandok kerültek emberelőnybe, Magyari Alda azonban nagyon szépen védte van de Kraats lövését (szünetig a magyar kapus 36%-os, a holland 11%-os védési mutatót produkált). Ahogy az első két negyedben, ezúttal is próbáltuk a centerjátékot, de ezúttal is hiába. Mindkét kapu előtt újabb kihagyott előnyökkel folytatódott a meccs, a negyed első felében ezúttal sem esett gól.

Amikor 3:43-nál előnybe kerültünk, Bíró Attila időt kért, és ennek meg is lett az eredménye: Rybanska Natasa kihasználta a fórt (az egész tornán ez volt az első gólja). Ekkor, kevesebb, mint három és fél perccel a harmadik negyed vége előtt volt először kétgólos különbség a meccsen.

A hollandok ekkor újabb emberelőnyt hagytak ki, van de Kraatson is érződött az elbizonytalanodás (az első 3 lövéséből 3 gól lett, azóta 4-szer lőtt, hiába), majd a lefordulásból Illés Anna megszerezte a 10. gólunkat, és így háromgólosra növelte az előnyt. Nyomban kikérte az idejét a holland kapitány is, és 2:05-nél Megens ötméteresből szépített (8-10), a hollandok a góljaik felét büntetőből lőtték. A negyedet ezúttal a hollandok zárták jól, 0,6 másodperccel a vége előtt feljöttek ismét egy gólra (9-10), így ez a negyed 2-2-vel zárult.

4. negyed
Vályi Vanda a negyedik ráúszásnál is megszerezte a labdát. Az első gólt viszont a hollandok lövik, van de Kraats emberelőnyből lőtte az egyenlítő gólt, sorozatban háromszor találtak be a hollandok, a második negyed hetedik perce, 7-7 után lett ismét egyenlő az állás (10-10). Mi kihagytunk egy újabb előnyt, majd ismét hátrányba kerültünk (Vályi ki is pontozódott), de Magyari védte Megens, majd Koolhaas lövését is.

A jég 4:25-nél tört meg, Garda Krisztina első mai góljával, emberelőnyből, 11-10-re módosította az állást, majd újabb nagy Magyari-védés után újabb emberfór, amiből Szilágyi Dorottya növeli ismét 2 gólra az előnyt. Ekkor már szinte minden támadás emberelőnnyel – méghozzá kihagyott előnnyen – ért véget, de amikor nem, Genee egy távoli ejtéssel hozta fel a hollandokat egy gólra (11-12). Szűcs is távolról próbálkozott 2 perccel a vége előtt, de a lövés megpattant a blokkon. A hollandok a felúszásnál szabálytalankodtak, de hiába fordultunk le 4 támadó-2 védő ellen, pontatlan volt a passz, kimaradt a helyzet 1:30-nál.

Egygólos magyar előnnyel kezdődött az utolsó perc, majd 0:56-nál emberelőnybe is kerültünk, azonnal jött az időkérés. Ez ismét bejött, 0:39-nél Szilágyi meglőtte a második gólját, ezzel 13-11 lett. A hollandok lehozták a kapusukat, de elrontották a támadást, és emberhátrányba is kerültek. 3,9 másodperccel a vége előtt Leimeter betalált üres kapuba, 14-11 lett a vége.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató