2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Berlinben őrizetbe vettek egy háborús bűncselekményekkel vádolt szíriai férfit

A német rendőrség őrizetbe vett Berlinben egy háborús bűncselekményekkel vádolt szíriai férfit, akit egy damaszkuszi menekülttáborban 2014-ben rakétagránáttal elkövetett támadással gyanúsítanak.

A Muafak Al D. néven azonosított férfit, aki egy Bassár el-Aszad szíriai elnök csapatait támogató milícia tagjaként harcolt, ezenkívül hétrendbeli emberöléssel és háromrendbeli súlyos testi sértéssel gyanúsítják – közölte a német ügyészség.

A szíriai főváros Jarmúk nevű déli kerületében fekvő palesztin menekülttáborban civilek is sorban álltak élelmiszersegélyért, amikor egy férfi páncéltörő rakétával rájuk lőtt, hét embert megölt, másik hármat pedig súlyosan megsebesített, többek közt egy 6 éves gyereket – írják a német hatóságok.

A gyanú szerint Muafak Al D. a Szabad Palesztin Mozgalom (FPM), korábban pedig a Palesztina Felszabadításáért Harcoló Népi Mozgalom (PMLP) főparancsnokságának a tagja volt. Mindkettő fegyveres szervezet, és a német vádhatóság szerint 2013 júliusa és 2015 áprilisa között a damaszkuszi kormány nevében uralták és irányították a jarmúki menekülttábort.

Az egykor legnagyobb szíriai palesztin menekülttábort 2013 és 2018 között folyamatosan ostromolták a szíriai hadsereg és a velük szövetséges milíciák tagjai, míg végül sikerült visszafoglalniuk a tábort.

„Muafak A1 D.” a szövetségi bíróság nyomozó bírája elé áll, itt döntenek a peres eljárás előtti fogva tartásáról – közölte az ügyészség egyik munkatársa.

Németországban univerzális joghatóság van hatályban, ami lehetővé teszi, hogy a világ bármelyik pontján elkövetett emberiesség elleni bűncselekmények miatt vádat emeljenek. Februárban egy német bíróság 4,5 év börtönbüntetésre ítélte Bassár el-Aszad biztonsági szolgálatának egyik korábbi tagját polgári személyek megkínzására való felbujtásért. Ez volt az első bírósági ítélet emberiesség elleni bűncselekményekért a 11 éve tartó szíriai polgárháborúban.

(MTI)

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató