2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Könnygázzal és vízágyúval oszlatták a feldühödött migránsokat a litván rendőrök

A litván rendőrség könnygázzal és vízágyúval oszlatta szét az illegális bevándorlók garázdálkodó tömegét a belarusz határ menti őrsökön kialakított ideiglenes táborokban. A migránsok a zsúfolt körülmények ellen tiltakoztak.

A Frontex közzétett egy videót, amelyen látható, hogy a fehérorosz határőrök dzsipjeikkel migrásnok csoportjait kísérik Litvánia felé. Pontosan azt teszik, amit az EU és az NGO-k a Földközi-tengeren...



Idén közel négyezren érkeztek a balti országba Belaruszból. Tavaly összesen 81-en. Több mint kétharmaduk iraki állampolgár, akik Minszken keresztül érkeztek. A litván és az uniós vezetők a belarusz hatóságokat vádolják a tiltott határátlépések megszervezésével. Egyre több repülő közlekedik Irak és Minszk között.

Ylva Johansson az Európai Unió belügyi biztosa Vilniusban kijelentette; „mindez a Lukasenka-rezsim provokációja. Ez elfogadhatatlan. Meg kell mutatnunk, hogy nincs szabad átjárás az EU területére. Litvániának, az EU-nak, a schengeni államoknak meg kell akadályozniuk a jogosulatlan belépést erre a területre.”

Hozzátette, Brüsszel 12 millió euró azonnali szükséghelyzeti finanszírozást biztosít és egységeket küld Litvániába a határellenőrzés biztosítására.

A sok belarusz ellenzékinek menedéket nyújtó Litvánia júliusban megkezdte egy 550 kilométeres szögesdrót kerítés építését a Belarusszal közös határán.


Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató