2024. április 25. - Márk
EUR : 394.26
USD : 369.47
Időjárás ikon

Olasz Anna negyedik lett 10 kilométeres nyílt vízi úszásban az olimpián

Olasz Anna negyedik lett 10 kilométeres nyílt vízi úszásban a tokiói olimpián szerda délelőtt. Ezzel tíz helyet javított az öt évvel ezelőtti olimpiai eredményén. A magyar úszó végig az élbolyban, az első tízben úszott, és a végén egy nagy hajrával negyedikként csapott célba. A számot a brazil Ana Marcela Cunha nyerte az olimpiai bajnok Sharon van Rouwendaal előtt. A harmadik az ausztrál Kareena Lee lett.

A hosszútávúszás az olimpia fiatalabb versenyszámai közé tartozik, a 2008-as pekingi játékokon szerepelt először a programban. 2012-ben magyar aranyérem született a nők versenyében, Londonban Risztov Éva lett a szám olimpiai bajnoka. Öt évvel ezelőtt, Rióban Risztov és Olasz is ott volt a mezőnyben, előbbi a 13., utóbbi a 14. helyen fejezte be azt az olimpiát.

Olasz a tavalyi budapesti Európa-bajnokságon ezüstérmemet nyert 10 kilométeren a Lupa tavon az olimpiai bajnok holland Sharon van Rouwendaal mögött. A 27 éves magyar úszó az olimpiai kvótát egy hónnappal ezelőtt, a Portugáliában rendezett kvalifikációs verseny megnyerésével szerezte meg. A tokiói olimpia nyílt vízi versenyeit az Odaiba tengeri parkban rendezik, ahol a víz szerda reggel 30 Celsius-fokos volt, ami Gellért Gábor, a nyíltvízi úszók szövetségi kapitánya szerint nem igazán kedvezett Olasznak. A pálya hét körből állt.

A mezőnyben az összes nagy név ott volt: Van Rouwendaal, az olimpiai ezüstérmes olasz Rachele Bruni, az aktuális világbajnok kínai Hszin Hszin és a londoni olimpián Risztov mögött második helyen célba érő amerikai Haley Anderson is. A rajt után egy másik amerikai, Ashley Twichell állt az élre, őt a brazil Ana Marcela Cunha és a német Leonnie Beck követte néhány másodperc hátránnyal. Olasz az első kör végén a hatodik, hetedik helyen úszott. Van Rouwendaal hátulról kezdte a versenyt, az első kör végén még csak 22. volt a 25 fős mezőnyben.

A holland azonban egy kör alatt felzárkózott az élmezőnyhöz, és a negyedik kör végén már Olasszal együtt úszott az élen állók mögött. A magyar úszó a verseny felénél, 5 kilométernél a harmadik helyen is állt, ami után visszacsúszott a nyolcadik hely környékére, de még mindig az élbollyal haladt együtt.

 

A hatodik körben Leonnie Beck növelte a tempót, és ő állt a verseny élére Cunha és Van Rouwendaal előtt. Twichell a verseny második felére elfáradt, többen is lehagyták, köztük Olasz Anna. aki a végére ismét több helyet tudott javítani. Az utolsó kilométeren belül a német sem bírta már a tempót, és lecsúszott a dobogós helyekről. Néhány száz méterre a befutótól Ana Marcela Cunha vette át a vezetést, Van Rouwendaal próbált rá tapadni, nem sok sikerrel.

Közvetlenül a befutó előtt már egy testhossz előnye volt a brazilnak, és megnyerte az olimpiát. A holland másodikként érintette meg a célvonal fölötti palánkot. A bronzérmet az ausztrál Kareena Lee nyerte meg, aki Olasz Annához hasonlóan végig jól helyezkedett a mezőny elején, a végén pedig egy kicsit több ereje maradt a hajrára, így 2,3 másodperccel megelőzte a magyar úszót.

 

Olasz Anna a verseny után az M4 Sportnak elmondta, hogy az utolsó körben Gellért Gábor szövetségi kapitány mutatta neki, hogy a nyolcadik helyen áll, amitől egy kicsit megnyugodott, mivel előzetesen az mondta magának, hogy egy top 8-as helyezésnek mindenképp örülni fog. „Ez a meleg víz nagyon lefárasztott, én sem tudtam, hogy mire lesz elég erőm. Aztán szépen lassan kezdtek kihullani előlem az emberek, és azt mondtam magamnak, hogy az utolsó 500 métert már valahogy csak kibírom” – mondta Olasz a versenyéről.

Azt is mondta a célba érkezés után, hogy kimondhatatlan boldog, a negyedik hely óriási eredmény neki, minél rosszabbak a körülmények, neki annál jobb. Azért imádja a nyíltvízi úszást, mert az úszástudás csak egy dolog, az alkalmazkodó képesség legalább annyira fontos, és neki az nagyon megy, kezdve azzal, hogy hajnali háromkor kellett felkelnie.

A férfiak nyílt vízi versenye magyar idő szerint szerda este 23.30-tól kezdődik, a mezőnyben ott lesz Rasovszky Kristóf.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató