2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Steinmetz Ádám: Ha a Szovjetunió megbukott, a NER is meg fog

Csak idő kérdése, állítja a 168 óra interjúban a jobbikos politikus.

Jakab Pétert, a Jobbik jelenlegi elnökét és miniszterelnök-jelöltjét sok kritika éri hevesnek tűnő parlamenti felszólalásai miatt. Hogyan értékeli az attitűdjét?

Ez egy reakció a Fidesz-kormány 2010 óta folytatott akciójára. Sok esetben az emberek problémáit, frusztrációit hozza az Országgyűlés elé. Az előválasztáson hamarosan kiderül, a választóknak szimpatikus-e ez a hozzáállás, vagy sem. A választókerületemben sokan követik figyelemmel a munkásságát, jó esélye van Somogyban a legnépszerűbb miniszterelnök-jelöltté válni.

Ön is határozott, tiszteletet parancsoló modorban szólal fel az Országgyűlésben, sőt a tavaszi ülésszakban ön szólalt fel a legtöbbször napirend után. Ez a jellegű beszédstílus a Jobbik frakciójának sajátossága?

Nálunk a többség negyvenes éveiben járó, jó kondícióban lévő férfi, így van egy fajta erőt sugárzó kinézete a frakciónak, ami a kommunikációban is megmutatkozik. Egy politikusnál a hitelesség a legfontosabb, ezért is törekszünk arra, hogy elmélyüljünk az Országgyűlés elé hozott témákban. Ha ez jól sikerül, akkor papír sem kell az ember kezébe, hogy el tudja mondani az adott témával kapcsolatos saját, illetve a magyar embereket aggasztó gondolatokat. Ettől függetlenül esetenként én és Jakab Péter is a kezünkben tartunk egy papírt mankó gyanánt, az más kérdés, hogy ő szinte sosem néz bele.

2022-ben a kormányváltás esetén hogyan lehet majd érvényesíteni a jobboldali szakmapolitikai meggyőződéseket a baloldallal koalícióban?

A baloldal és a jobboldal nem egymás ellenségei, hanem egymás tükörképei. Ketten egy egész, külön csak rész. Nem feltétlenül az ideológiák mentén kell az ország kormányzását elképzelni, sokkal inkább az emberközpontúságra kell törekedni. Kell lennie egy víziónak, de elsősorban az embereket érdeklő húsba vágó kérdésekre kell megfelelő válaszokat adni. A Közös Alap című programban már a hat, kormányváltást akaró párt által közösen elfogadott javaslatokat tudtunk megfogalmazni. Ez az alapja egy sikeres kormányzásnak. Az én felfogásom szerint a kormányváltás csak az eszköze annak, hogy egy jobb színvonalú szolgálat tudjon megvalósulni 2022-től. Ez természetesen sok kompromisszum árán születhet csak meg. A kulcs az, hogy le kell fektetni a közös programot, és annak végrehajtásához meg kell találni a hozzáértő, hiteles embereket. Bízom benne, hogy a jelenlegi rendszer megbuktatását követően nem egy másik rendszer, hanem egy normális Magyarország fog felépülni. Én ezért dolgozom.”

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató