2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Az oroszokat legyőzve bronzérmes a női pólóválogatott

A tokiói olimpia női vízilabdatornáján Magyarország megszerezte az első érmét.

4. negyed

A ráúszást már a megszokott módon megnyerte Vályi, de a támadásból csak kapufát lőttünk. Szerencsére az oroszok támadóhibát követtek el, így ismét mi támadhattunk. És ebből Vályinak sikerült is gólt lőnie, csaknem tíz perc után, ez volt a mai harmadik gólja, 8-8. Az oroszok is idegesen és pontatlanul támadtak, újabb emberelőnyt hibáztak el.

Hat perccel a vége előtt mi támadhattunk, emberelőnybe is kerültünk. És sikerült visszavenni a vezetést, Gurisatti meglőtte mai első gólját, 9-8. Aztán Tyimofejeva is betalált, ma először, az olimpián is csak harmadszor, 5 perccel a vége előtt 9-9 lett, ráadásul támadóhiba miatt elveszítettük a labdát. Ekkor 4:32 volt hátra, az orosz kapitány kikérte a második idejét is. Szerencsére hiába, jól működött a magyar blokk, így a negyed közepén továbbra is döntetlen volt az állás.

3:53-nál mi is előnybe kerültünk, Bíró Attila is kikérte az első idejét. És ez be is jött, Illés Anna távoli lövésből talált be, 10-9. Ráadásul az oroszok támadását Magyari védése zárta, 3 perccel a vége előtt ismét a kétgólos előnyért támadhattunk – de Karnauk kapufára tolta Leimeter lövését, erre a támadára elfogyott az a határozottság, amivel egy perccel korábban az előnyt kihasználtuk. Szerencsére Parkes és Keszthelyi nagyon határozottan védekeztek, jól blokkoltak, így kevesebb, mint két perccel a vége előtt ismét mehettünk a kétgólos előnyért, de ismét hiába.

1:28-nál indult az újabb orosz támadás, és bár kétcenteres játékra váltottak, nem tudták bejátszani a labdát, egy távoli lövést pedig ismét blokkoltunk, majd 0:51-nél Bíró Attila kikérte a második idejét. Az oroszok egészen előreolták a védekezésüket, mi kapura se tudtunk lőni. Az oroszok 0:24-nél levitték a kapust, beállt egy plusz mezőnyjátékos, de Magyari védett, és gólt lőtt az üres kapura, 11-9! Ezzel megnyertük a meccset, a magyar nő vízilabdázás megszerezte első olimpia érmét.

3. negyed (0-3)

Ismét Vályi Vanda szerzett labdát, de most eredménytelen volt az első támadásunk, az ellenakcióból az oroszok megkapták a meccs első büntetőjét. Az ötméterest Prokofjeva belőtte, így mínusz háromról gyorsan feljöttek mínusz egyre. Egy magyar előny kimaradt, miután Karnauk egy támadáson belül kétszer is védeni tudott, de Magyari sem kapott gólt, így nem sikerült az orosz egyenlítés.

Páros kiállítás jött 6:06-nál, egy magyar támadás közben. Mindkét csapat még zártabbra szervezte a védekezését, illetve a kapusokat is mindinkább belőtték a csapatok, így percekig nem esett gól. Amikor végül igen, annak az oroszok örülhettek, Prokofjeva ejtett 4:32-nél egyet távolról, ezzel egyenlítettek (7-7). Az újabb magyar támadás is kimaradt, az újabb oroszból emberelőnyt is kaptak, 3:54-nél esélyük lett arra, hogy visszavegyék a vezetést, ki is kérték az első idejüket. És vissza is vették a vezetést, háromgólos hátrány után egy 4-0-s sorozattal.

A mieink teljesen leblokkoltak támadásban, nem tudták lövéssel befejezni az akciókat, vagy ha igen, akkor mellé, fölé ment a labda. Szerencsére védekezésben nagyon koncentráltak tudtunk maradni, és ők is hibáztak támadásban, még emberfórban is, így legalább nem nőtt kétgólosra az orosz előny a negyed második felében.

2. negyed (5-3)

A ráúszást ezúttal is megnyerte Vályi, akinek az egész tornán csak egyszer nem jött ez össze. Az első támadásból ráadásul megint sikerült gólt lőni, Garda lőtte hajszálpontosan a jobb kapufához. Ezután két emberhátrányt is kivédekeztünk, majd Vályi Vanda lőtt gólt 5:59-nél, először volt kétgólos különbség a meccsen. 

De csak bő húsz másodpercig, Simanovics a következő támadásból azonnal szépített (4-3), ráadásul az orosz kapu előtt támadóhiba miatt ismét elvesztettük a labdát. Keszthelyi újabb orosz akciónál blokkolt, támadásban viszont hiába próbáltuk centerbe bejátszani a labdát, pontatlan volt a passz. Az orosz centerjátéknak egy csavarás lett a vége a negyed közepén, de kapufán csattant a labda.



A mi támadásunk viszont 3:24-nél összejött, Keszthelyi kacsázó, pattintott lövés megtréfálta az orosz kapust, ismét kétgólos volt az előnyünk (5-3). Sőt, egy újabb emberelőnyből Vályi újabb góljával 2:14-nál már három gólra nőtt az előnyünk. Gyors gólváltások jött, előbb Simanovics hozta vissza mínusz kettőre az állást, majd Szűcs Gabriella írta át 7-4-re az eredményt, de az oroszok ismét feljöttek egy szép Glizina-megmozdulással.

A negyed utolsó percét egy Keszthelyi-lövés és egy Karnauk-védés kezdte, majd kihagyott helyzetek jöttek, így félidőben maradt a kétgólos előny.

1. negyed (2-2)

A ráúszást Vályi Vanda nyerte, az első támadást mi vihetjük – igaz, az egyenes kiesés szakaszban még egy gólunk sem lett első támadásból. Most Keszthelyiről egyből kiállítanak egy oroszt, bejátsszák a labdát centerbe az üresen maradt Rybanskának, aki belövi. Az orosz támadást kivédekezzük, majd Garda lövését tolja Karnauk kapufára. Glizina lövését viszont nem tudja védeni Magyari, 6:10-nél egyenlítenek az oroszok.

Sőt, fordítani is tudnak, Rybanska kiállításánál Karimova lő gólt 5:19-nél (az oroszok emberelőny-kihasználása a második legjobb az olimpián). Parkes-ról ítélnek támadóhibát, de azt a mi kapunk előtt az oroszok is hibáznak. Keszthelyi 4:12-nél a támadóidő utolsó másodpercében ellő egy szabaddobást, ami megpattan egy blokkoló kézen, így hullik a kapuba, 2-2.

Ismét orosz előny jön, előbb kapufát dobnak belőle, majd a kipattanó utáni lövés Magyari védi, ez volt az első védése a meccsen. Aztán magyar emberfór jött, eljátsszuk ugyanazt a figurát, mint Rybanska góljánál, de Illés lövése kapufa lett. A következő támadásunknál már jól működik az orosz blokk, Leimeter lövése a kapus kezébe pattan, a másik oldalon az eddigi legeredményesebb orosz, Prokofjeva lövését védi Magyari.

Kevesebb, mint másfél perc van hátra, amikor megkapjuk a harmadik emberelőnyt, de Szilágyi lövését blokkolták. Az oroszok is megkapták a harmadik fórt 0:49-nél, de Magyari védett, támadni viszont nem tudtunk, felúszásnál elvették tőlünk a labdát. A negyed végéig nem változott az eredmény

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató