2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Putyin: az orosz sportolók teljesítménye a sport átpolitizálásának értelmetlenségét mutatja

Az orosz sportolók nemzetközi versenyeken – többek között a Tokiói Olimpiai Játékokon – elért teljesítményük a legjobb bizonyíték arra, hogy a sport átpolitizálására irányuló kísérletek értelmetlenek és károsak – mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken.

“Úgy gondolom, hogy ők, – az atlétáink – teljesítményükkel bebizonyították, hogy minden a sport átpolitizálására irányuló kísérlet semmis, eredménytelen és káros. És egyáltalán semmi értelme. “

– mondta az orosz államfő Pervomajszkijban.

A nemzetközi sportdöntőbíróság (CAS: Court of Arbitration for Sport) ítélete, amely tiltja az orosz zászló és himnusz használatát a nemzetközi sporteseményeke, nyilvánvalóan politikai indíttatású – mondta Putyin.

“Úgy gondolom, hogy a sportdöntőbíróság döntése bizonyos mértékben politikai indíttatású volt. Másrészt azonban a döntésnek nincs káros hatása a sportolóink teljesítményére.”

Putyin elmondta mit gondol arról, hogy Csajkovszkij zenéjét játsszák az orosz himnusz helyett. Megjegyezte:

ha nekik jobban tetszik Csajkovszkij zenéje, mint Alekszandrové, hát hallgassanak Csajkovszkijt.

A CAS döntése értelmében az orosz sportolókat két évre megfosztották attól a joguktól, hogy az orosz nemzeti zászló alatt vegyenek részt világbajnokságon, olimpiai és paralimpiai játékon. Továbbá két évig Oroszország nem rendezhet nemzetközi sporteseményt és nem is pályázhat azok megrendezéséért.

A WADA szankciói 2022 decemberéig lesznek érvényben.

 Az orosz sportolók a 2020-as olimpiai játékokon az Orosz Olimpiai Bizottság zászlaja és logója alatt versenyeznek (amely egyébként tartalmazza az orosz zászlót.). Az orosz himnuszt sem játszhatják le az olimpián, amely helyett Csajkovszkij szól.

Forrás: Oroszhirek.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató