2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Átfogó vizsgálatot indít hazánk a Norvég Alap ügyében

Átfogó vizsgálatot rendelt el a magyar kormány a Norvég Alapból hazánknak járó források kapcsán. Az erről szóló, Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint a Norvég Királyság – bár élvezi az Európai Unió közös piacának előnyeit – megszegi az Európai Gazdasági Térségről (EGT) szóló megállapodásban vállalt kötelezettségeit, és rosszhiszemű eljárása miatt nem történt meg a 2014–2021-es támogatási időszakban a Magyarországnak járó támogatás kifizetése- írja a Magyar Nemzet. 

A kormány az ügy megoldásának érdekében határozatában felkérte az igazságügyi minisztert és a Miniszterelnökséget vezető minisztert, hogy tájékoztassák az Európai Unió megfelelő intézményeit.

Egyszersmind a külgazdasági és külügyminiszter, az innovációért és technológiáért felelős miniszter és a pénzügyminiszter feladatául szabta, hogy indítsanak átfogó felülvizsgálatot Magyarország és a Norvég Királyság közötti gazdasági kapcsolatokról. A magyar kormány határozatában felhívja az igazságügyi minisztert, hogy vizsgálja meg, miként lehet Magyarország igényét a Norvég Alapból járó támogatások kapcsán jogi és egyéb úton érvényesíteni.

NORVÉGIA RAGASZKODOTT A SOROS-SZERVEZETHEZ

A Norvég Alap forrásainak elosztása ügyében a hét pályázóból Magyarország a Soros György által támogatott Ökotárson kívül bárkit hajlandó volt elfogadni, Norvégia viszont ragaszkodott a Soros-szervezethez és olyan nemzetközileg is elismert pályázókat zárt ki, mint például a Magyar Vöröskereszt.

Magyarország nem fogadja el a norvég diktátumot, a két ország közötti megállapodás szerint konszenzussal kell kijelölni a Norvég Alap forrásait elosztó szervezetet

– közölte a Miniszterelnökség szerdán. Az ügyben szombaton kiadott közleményükben hangsúlyozták:

Magyarország rögzíti, hogy Norvégia a magyar piaci hozzáférésért 77 milliárd forinttal tartozik Magyarországnak.

Forrás: MNO, PS

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató