2024. március 29. - Auguszta
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Magyar György elmondta, már négy miniszterelnök-jelölt van

A fővárosban Dobrev Klára és Karácsony Gergely fej-fej mellett vezet, vidéken viszont Jakab Péter tarolna az ellenzéki választók között, derül ki a Závecz Research közvélemény-kutatásából. Hivatalosan még csak a Jobbik és a DK jelentette be, hogy teljesítette a miniszterelnök-jelöléssel járó adminisztrációs kötelezettséget. A Civil Választási Bizottság elnöke szerint ugyanakkor már nem kettő, hanem négy jelölt van már.

Az ATV Híradó riportja.

Dobrev Klára és Jakab Péter nemcsak a kampányban aktív, de már az adminisztrációs feladataikat is letudták. Így őket már hivatalosan is nyilvántartásba vették az előválasztáson. A Jobbiknál azt gondolják, hogy ennek ráadásul szimbolikus jelentősége is van.

„Jakab Péter elsőként jelentkezett a miniszterelnökök sorába az előválasztáson. Ő vetette talán először nyilvántartásba magát. Ennek egy szimbolikus jelentősége is lehet. Ez is mutatja vagy mutathatja, hogy a jobbik miniszterelnök-jelöltje mennyire komolyan gondolja, hogy ő legyen Orbán Viktor kihívója” – fogalmazott Farkas Krisztina, a Jobbik szóvivője.

A DK-nál viszont a képviselőjelölt állítással előzték meg a rivális pártokat. A párt szóvivője szerint a mai napig a Demokratikus Koalíció jelölte a legtöbb képviselő jelöltet. Barkóczi Balázs ezt számszerűsítette is: 57 jelöltet fogadtak már el. Mint mondja, „a munka természetesen nem áll meg. az elkövetkező napokban még több képviselőjelöltet fogunk regisztrálni.”

Eközben Karácsony Gergely, Fekete-Győr András, Márki-Zay Péter és Pálinkás József hivatalosan eddig még nem jelentették be, hogy regisztráltak. A Civil Választási Bizottság elnöke árnyalta ezt az ATV Híradónak.

Magyar György ugyan neveket nem mondhatott, de arról beszélt, hogy „miniszterelnök-jelöltből most 4 van már. Aki rendelkezésre áll és a szükséges dokumentációt leadta. Ugyanígy jól állunk 0 106 választási körzetben is. Elég sok a jelentkező. az adatik ellenőrzése folyamatban van, a nyilvántartásba vétel folyamatban van.”

A Závecz Research kutatása szerint Jakab Péter legfontosabb hátországa a kisvárosokban és a községben élő ellenzékiek és aktív bizonytalanok. Ő kisvárosokban 35, a községekben 34 százalékot kapna, szemben például Dobrev Klára 22 és 28, illetve Karácsony 21 és 18 százalékával. Azonban ahogy növekszik a települések mérete, egyre csökken Jakab, és egyre erősödik Dobrev és Karácsony támogatottsága. 
 
A kutatásból az is kiderül, hogy míg a  40 év alattiak körében Jakab Péter és Fekete Győr András támogatottabb. A középkorúak körében a verseny Dobrev Klára, Jakab Péter és Karácsony Gergely között zajlik. A 60 évesnél idősebbek között pedig Dobrev Klára és Karácsony Gergely előzi a mezőnyt.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató