2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Márki-Zay: Felkészültünk egy választási párt létrehozására, ha a Fidesz arra kényszerítene minket

Az ellenzéki pártok felkészültek arra, hogy egy választási pártot hozzanak létre, ha a Fidesz arra kényszerítené őket – mondta el az ATV Híradónak Márki-Zay Péter. A miniszterelnök-jelölt szerint vannak olyan, már bejegyzett pártok, amelyeket ernyőpártként lehetne használni, és amely mögé a többiek beállhatnának. Korábban a Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója arról beszélt: kérdéses, hogy ezt a lépést megteszi-e az ellenzék. A Republikon Alapítvány elnöke szerint ugyanakkor ebből hátrányuk is származhatna a pártoknak. Az ATV Híradó riportja.

„Ha egy választási párt indulna a Fidesszel szemben, nem egy hat-, hétpárti koalíció, az az én véleményem szerint több szavazatot kapna” – fejtette ki véleményét Márki-Zay Péter, miniszterelnök-jelölt híradónknak. Szerinte ugyanis vannak olyan nevek az ellenzéki összefogásban, amelyek elriasztják a választókat.

A miniszterelnök-jelölt úgy látja, vannak olyan, már bejegyzett pártok, amelyeket ernyőpártként lehetne használni, és amelyek mögé a többiek beállhatnának. „Amikor a hat pártnál érdeklődtem, hogy mit fognak csinálni, ha a Fidesz egy ilyen helyzetbe kényszeríti őket, ők engem megnyugtattak, hogy fel vannak erre készülve. Szerintem több pártnak is van ilyen tartalék pártja” – fogalmazott. Szerinte a DK-nak, az MSZP-nek és a Jobbiknak vannak ilyen tartalék lehetőségei.

Korábban az InfoRádióban a Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója vetette fel egy választási párt ötletét. Csizmadia Ervin, akkor azt mondta: az igazi kérdés az lesz, hogy ezt a fontos, de nem éppen szokványos lépést meg fogja-e lépni az ellenzék.

Horn Gábor híradónknak azt mondta, szerinte az ellenzéki összefogás behúzható egy ilyen ernyő alá. A Republikon Alapítvány elnöke úgy véli ugyanakkor, hogy mivel ennek a hat pártnak komoly bázisa van, egy ilyen lépés majdnem ugyanannyira hátrányos lehet, mint az, ha egyes pártoknak nagyobb az elutasítottsága. Ugyanis, ha egy pártként indulnának, akkor egy frakciójuk lenne, az ellenzék viszont jelenleg egyáltalán nem ebbe az irányban halad – magyarázta Horn, aki szerint azonban ez nem probléma, hiszen az ország is olyan sokszínű, mint amilyen az ellenzéki összefogás. Úgy látja: bár azzal, hogy ezek a pártok közös listán indulnak, a kampánytámogatásból is csak egy pártnyi részt kapnak, így viszont a közös lista mögött ott van az összes párt támogatottsága.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató