2024. március 29. - Auguszta
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Niedermüller: Orbán interjút adott a Fox News-nak, a fehér, keresztény felsőbbrendűséget hirdeti

A gyurcsányista politikus nagyot ment ismét a Facebookon.

Már a fehér felsőbbrendűséggel vádolja a magyar miniszterelnököt.

Ezt írja a Facebookon:

„A múlt hét nagy »szenzációja« az volt, hogy a miniszterelnök interjút adott a Fox News nevű, szélsőjobboldali amerikai televíziónak. Igaz, a Fox News nem a CNN, de hát a magyar miniszterelnök csak a hazai pályát, a vissza nem kérdező riportereket kedveli, meg aztán a CNN-t nem érdekli Orbán. Így marad a Fox News. Az interjú lényegében nem más, mint primitív politikai propaganda. »Leelőztük a nyugatot«, »sikeres ország« – azaz az orbáni alternatív valóság szokásos topikjai. Azért én hozzáteszem, nemcsak a Nyugatot »előztük le«, hanem a politikai otrombaság és a szabadságjogok korlátozása tekintetében Fehéroroszországot vagy éppen Törökországot is. Az interjú egyik fő témája azonban a bevándorlás, pontosabban az illegális migráció volt (és a menekültek kifejezés még véletlenül sem hangzott el). Aminek kapcsán az angolul is pontosan fogalmazó miniszterelnök nem sokat tétovázott. Pontosan azt mondta, amit gondol, és pontosan azt mondta, amit a riporter és a Fox News nézői hallanak akarnak. Kristálytiszta szélsőjobboldali – és nem nemzeti – hitvallást. Olyan durva ideológiát fogalmazott meg, amit nyugat-európai szélsőjobboldali politikusok sem nagyon mernek megengedni maguknak.

Azt mondta ugyanis, hogy Isten és természet adta jogunk megakadályozni »őslakos«, »keresztény közösségeknek« »nagyszámú muzulmán népességekkel« való összekeveredését. »Mi, magyarok úgy döntöttünk, hogy inkább nem kockáztatjuk meg a társadalmunk más elemekkel való összekeveredését«. És folytatja »Mert ez a mi hazánk. Ez a mi népességünk, a mi történelmünk, a mi nyelvünk. És így kell cselekednünk«. Persze nem vonom kétségbe, hogy sokan lehetnek ebben az országban, akik egyetértenek ezekkel a kijelentésekkel. Nem utolsó sorban azért, mert az illegális migrációt súlyos veszélynek tekinti a kormányzati propaganda, és emiatt a magyar emberek nagy része egyszerűen nincs tisztában azzal, hogy az »illegális migránsok« jelentős része szerencsétlen sorsú, hazáját, otthonát elhagyni kényszerülő menekült.

Ennek ellenére Orbán idézett mondatai világosan tükrözik vissza a fehér, keresztény felsőbbrendűség, a fehér szeparatizmus elfogadhatatlan, kirekesztésen, megbélyegzésen, rasszizmuson és nacionalizmuson alapuló ideológiáját. Azt, ami mára a magyar miniszterelnök és pártja politikai krédójának alapjává vált. Orbán és csatlósai az elmúlt tíz évben brutálisan átalakították, ideológiai értelemben is elképzelhetetlenül eldurvították a közbeszédet. Mára odajutottunk, hogy hazánkban kormánypárti politikusok, jobboldali megmondó emberek úgy beszélnek, mint ahogyan a kocsmákban szokás, és olyanokat mondanak, ami még az Európában megszokott szélsőjobboldali narratívakat is felülmúlja. A miniszterelnöki interjú ennek a demokrácia, a magyar politikai kultúra szempontjából drámai folyamatnak újabb szégyenletes mérföldköve.”

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató