2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

A litvánok is kerítést építenek a migráció miatt

Mintegy ötszáz kilométer hosszú kerítés felhúzását tervezi a litván állam, miután kihirdették a migráció miatti vészhelyzetet.

Jóváhagyta a migrációs válság miatt a határvédelemben közreműködő katonák hatáskörének bővítését keddi rendkívüli ülésén a litván parlament.

Arvydas Anusauskas védelmi miniszter hangsúlyozta, hogy a további hatáskörökkel csak azokat a katonákat ruházzák fel, akik részt vesznek a különleges feladatok ellátásában az illegális bevándorlás miatt nemrég bevezetett rendkívüli helyzetnek megfelelően. A határvédelemben segédkező katonák ennek értelmében jogosultak, hogy okmányokat ellenőrizzenek, embereket és járműveket vizsgáljanak át, és eljárjanak azokkal szemben, akik nem hajlandóak alávetni magukat utasításaiknak, illetve őrizetbe vehessék őket.

Ezenkívül jogosultak olyan különleges eszközök használatára, amelyeket a rendőrség alkalmaz gyanúsítottak őrizetbe vételekor.

Valdemaras Rupsys vezérkari főnök közlése szerint több mint ezer katonát küldtek a belügyminisztérium közvetítésével a határhoz. A katonák részt vesznek a járőrözésben, a Pabrade városában található regisztrációs központ védelmében, mely szálláshelyként is szolgál illegális bevándorlók számára, táborok építésében a migránsok számára, valamint szögesdrót kerítés felhúzásában.

Litvánia több mint 500 kilométeres szakaszon szándékozik drótkerítést építeni a Fehéroroszországgal közös, körülbelül 680 kilométer hosszú határ mentén.

Litvánia és Lengyelország azzal vádolja Fehéroroszországot, hogy „hibrid háborút” folytat az illegális bevándorlók átengedésével. Litvánia szerint Minszk azért teszi ezt, mert menedékjogot adott fehérorosz másként gondolkodóknak, köztük Szvjatlana Cihanouszkaja ellenzéki vezetőnek.

Május végén Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök figyelmeztetett: országa eddig feltartóztatta a szomszédos államba tartó migránsokat, de a nyugati politikai nyomás miatt elgondolkodik azon, hogy érdemes-e ezt a gyakorlatot folytatnia. Ugyanakkor közölte, hogy

Fehéroroszország nem lesz „gyűjtőhelye” az afrikai és közel-keleti bevándorlóknak.

 

Forrás: 888.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató