2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Naponta ezer migráns száll partra olasz földön, a belügyminiszter szerint nincs szó invázióról

Zárjuk már le ezt a humánusak vagyunk álszent érvelést – kéri az olasz jobbközép.


 Luciana Lamorgese olasz belügyminiszter kedden - vitába szállva a jobboldali pártok álláspontjával - úgy vélekedett, hogy nincs szó "migránsinvázióról".
 
"A migránsok áradata növekszik, de semmiféle (migráns)invázió nincs. Januártól augusztusig több mint 30 ezer érkezőt számoltunk. A július és augusztus pedig hagyományosan olyan időszak, amikor többen jönnek" - jelentette ki Lamorgese a La Stampa című olasz napilapnak adott interjújában. Ugyanakkor leszögezte azt is: "van vészhelyzet, csak Salvini nem érti".
 
Salvini az interjú megjelenése előtt azért is bírálta Lamorgesét, mert a belügyminisztérium nyitottnak mondta magát a migránsoknak megadandó olasz állampolgárság ügyében. Salvini úgy fogalmazott, hogy az állampolgárság megadásának fontolgatása helyett a belügyminiszternőnek azt kellene ellenőriznie, hogy ki lép be törvényellenesen Olaszországba".
 
A polémia kapcsán Antonio Tajani, a jobbközép Hajrá, Olaszország! párt koordinátora - az ANSA olasz hírügynökség tudósítása szerint - újságíróknak leszögezte: "ma már naponta ezer migráns száll partra" olasz földön. Tajani szerint ezen változtatni kell. Szintén az Európai Uniót sürgette, és általános, Afrikára vonatkozó terv kidolgozását javasolta. "Zárjuk már le ezt a 'humánusak vagyunk' érvelést" - fogalmazott Tajani.

Az olasz belügyminisztérium keddi összesítése szerint az év eleje óta 31 777 menedékkérő érte el Olaszország partjait tengeri úton. A tavalyi év azonos időszakában számuk még 14 832, 2019-ben pedig 4075 volt.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató