2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Jourová most a lengyel médiatörvény-tervezet miatt visít

A tervezet ellen többen is felléptek, Antony Blinken amerikai külügyminiszter a szerdai szavazás után „mély aggodalmát” fejezte ki.

 

„A lengyel médiatörvény tervezete negatív jelzést küld, a médiapluralizmust és a vélemények sokféleségét az erős demokráciák üdvözlik, nem pedig küzdenek ellene”

– írta csütörtöki Twitter üzenetében Vera Jourová értékekért és átláthatóságért felelős uniós biztos, azzal kapcsolatban, hogy a lengyel parlament alsóháza szerdán jóváhagyta a médiatörvény módosításait.

Jourová hozzátette: „az egész Európai Unióban szükség van egy médiaszabadságot biztosító törvényre, amely támogatja a jogállamiságot is”.

Heves parlamenti vita után hagyta jóvá szerda este a lengyel alsóház a médiatörvénynek a külföldi részesedésű média működési engedélyeiről szóló módosítását. A Jog és Igazságosság (PiS) vezette koalíció képes volt keresztülvinni legalább egyes tervezeteket a parlamentben azt követően is, hogy


az egyik kisebb párt, az Egyetértés szerdán kilépett a kormánykoalícióból.


A törvénymódosítás megváltoztatná azokat a szabályokat, amelyek alapján a külföldi tulajdonú, vagy résztulajdonú médiának odaítélik a működési engedélyeket. Az új szabályzat úgy pontosítaná az Európai Gazdasági Térség (EGT) országaiban bejegyzett cégekre vonatkozó engedélyeztetést, hogy ezek az alanyok nem függhetnek az EGT-n kívüli jogi személytől. A tervezet bírálói szerint a módosítás célja, hogy megakadályozza az amerikai tulajdonú TVN24 műholdas csatorna működését, és ez szerintük fenyegetést jelent a sajtószabadságra.

A módosítás ellen a múlt héten, ugyanezen indokkal amerikai szenátorok egy csoportja is felszólalt, továbbá

Antony Blinken amerikai külügyminiszter a szerdai szavazás után „mély aggodalmát” fejezte ki.

A törvénymódosítás a PiS szerint nem irányul semmilyen konkrét csatorna ellen, hanem azokat a kockázatokat „védené ki”, amelyeket az jelentene, ha a lengyelországi sajtó egy részét külföldi, például orosz vagy kínai cégek vásárolnák fel.

A lengyel kormánypárt egyébként még szerda éjjel kilátásba helyezte, hogy a szenátusban újabb, a műholdas csatornák tulajdonosi viszonyaira vonatkozó pontosítást javasol majd a médiatörvényben. Ennek értelmében a TVN24-et nem érintenék a médiatörvény korlátozásai.

Forrás: MTI

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató