2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Moszkvába és Kijevbe vezet Merkel utolsó útja kancellárként

Augusztus 20-án Moszkvában Vlagyimir Putyinnal, augusztus 22-én Kijevben Volodimir Zelenszkijjel fog találkozni a német kancellár.

Augusztus 20-án Moszkvába látogat Angela Merkel német kancellár – adta hírül a Szabad Európa pénteken. Mint arról korábban írtunk, Németországban szeptember 26-án választásokat tartanak, így kicsivel több, mint egy hónappal leköszönése előtt ez az utazás tekinthető Angela Merkel utolsó komolyabb diplomáciai útjának.

A találkozón valószínűleg az afganisztáni helyzetről is szó esik majd

„A felek a tervek szerint a kétoldalú kapcsolatok jelenlegi helyzetéről, a különböző területeken folytatott együttműködés jövőjéről, illetve több nemzetközi és regionális ügyről fognak egyeztetni” – olvasható a Kreml oldalán is elérhető közleményben. 

„A két ország között meglehetősen feszült a kapcsolat, különösen Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető tavaly augusztusi megmérgezése, egy georgiai állampolgár 2019-es berlini meggyilkolása és a német parlament elleni 2015-ös kibertámadás miatt, amelyekért a Nyugat egyértelműen az orosz kormányt tartja felelősnek” – írja a Szabad Európa. 

A két ország számára jelenleg az Északi Áramlat-2 projekt miatt is fontos a szoros együttműködés, hisz azt mind a lengyelek, mind a balti államok kifogásolják, és az Egyesült Államok sem kritikátlan támogatója ennek, a németek és oroszok által fontosnak tartott beruházásnak. A mostani találkozón valószínűleg az afganisztáni helyzetről is szó esik majd.

Forrás: Mandiner

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató