2024. április 19. - Emma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Biden egy hónapja még arról beszélt, hogy a tálibok nem fogják elfoglalni Afganisztánt

Obama alelnökeként még magabiztosan állította, hogy 2014 végére megtörténik a kivonulás Afganisztánból.

Látványos kudarcot vallott az amerikaiak és szövetségeseik elkapkodott kivonulása Afganisztánból. A tálibok gyors térnyerése miatt ezért Joe Biden amerikai elnök szombat este bejelentette, hogy a tervezett háromezerhez képest nagyjából ötezer főre növelik az afgán földön lévő amerikai állampolgárok és az amerikai hadseregnek dolgozó és a tálibok megtorlásától tartó afgánok kimenekítésére küldött katonai kontingens létszámát. Biden egyben figyelmeztette a tálibokat, hogy ne akadályozzák a műveletet, mert különben gyors és erőteljes választ fognak adni az ilyen próbálkozásokra.

Alig egy hónappal korábban Biden még elképzelhetetlennek tartotta a tálib hatalomátvételt: 

Az amerikai elnök mindemellett védelmébe vette az amerikai csapatok augusztus végéig történő kivonását, ami annál is ironikusabb, mert a Twitter még őrzi alelnökként tett, közel tíz évvel ezelőtti ígéretét, miszerint a kivonulás 2014-re lezárul. 

Szombati sajtótájékoztatóján azt mondta, ő már a negyedik elnök, aki felelősséget visel az afganisztáni katonai misszióért, és nem akarja ezt a feladatot továbbadni utódjának. „További egy vagy öt év amerikai katonai jelenlét nem lett volna különbség, ha az afgán hadsereg nem tudja, vagy nem képes megvédenie a saját földjét” – hangsúlyozta Biden.

Forrás: Mandiner

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató