2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Angela Merkel bejelentette, hogy bevetik a német hadsereget a kabuli evakuáció során

A német hadsereg nagyjából tízezer embert menekít ki az országból, a belga kormány légierővel segíti az evakuálásokat, a tálibok őrséget állítottak fel a kabuli orosz nagykövetség körül.



Angela Merkel kancellár Berlinben jelentette ki, hogy bevetik a német hadsereget, a Bundeswehrt, de résztvevők beszámolói szerint hangsúlyozta, hogy ennek képességei korlátozottak, így a műveletet csakis a kabuli nemzetközi repülőteret biztosító amerikai alakulatok támogatásával lehet végrehajtani.

A kimenekítendők között van egy 2500 fős csoport, a Bundeswehr segítői tartoznak családostól: egy részüket már eljuttatták Németországba, 600 emberről pedig egyelőre nem tudni, hogy már kijutottak-e Afganisztánból.

A másik csoportba többek között emberi jogi aktivisták és ügyvédek tartoznak, ez nagyjából kétezer főt jelent, de őket is a családjukkal együtt kell kimenekíteni – írta az MTI a kancellár kijelentése alapján. 

Közben a belga honvédelmi minisztérium is közölte, hogy légi eszközöket, többek között nagyméretű teherszállító repülőgépeket helyezett készenlétbe, hogy segítse a kabuli nemzetközi repülőtérről történő evakuálási műveleteket.

Bejelentésében a miniszter azt is kijelentette, hogy azoknak az afgán állampolgároknak, akik a belga csapatokat és külszolgálatot segítették, lehetőségük van arra, hogy a belga képviseleten jelentkezzenek segítségért. Hangsúlyozta, hogy ezeket az embereket más nemzetek is foglalkoztatták, így más országba is kérhetnek menekültvízumot.

Mark Rutte, Hollandia ügyvivő miniszterelnöke úgy nyilatkozott a helyi sajtónak, hogy a kormány mindent megtesz azért, hogy a kabuli holland nagykövetség munkatársai, az afgán tolmácsok és „mások, akik védelmet érdemelnek” kijussanak Afganisztánból.

A kabuli orosz nagykövetség körül viszont a tálibok állította őrséget, és szavukat adták, hogy a diplomaták haja szála sem fog görbülni – jelentette ki Zamir Kabulov, az orosz elnök afganisztáni különmegbízottja, a moszkvai külügyminisztérium második ázsiai osztályának igazgatója hétfőn, az Eho Moszkvi rádiónak nyilatkozva.

 

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató