2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Biden még ma beszédet tart az amerikai történelem „egyik legsötétebb, legmegalázóbb pillanatáról”

Joe Biden amerikai elnök megszakítja Camp Davidben töltött szabadságát, és beszédet mond a tálibok hatalomátvétele következtében Afganisztánban kialakult rendkívüli helyzetről – számolt be a Fox News és más amerikai hírforrások.



Joe Bidennek a Fehér Házban tartandó beszédére keleti-parti (washingtoni) idő szerint 15:45-kor (közép-európai idő szerint 21:45-kor) kerül sor – jelentették be az elnök hivatalos Twitter-oldalán. Az elnök szabadságát töltötte Camp Davidben, azonban az Afganisztánban kialakult kontrollálatlan, katasztrofális helyzet és a növekvő politikai nyomás miatt hétfőn kénytelen volt visszatérni a Fehér Házba.

A tálibok a napokban elfoglalták egész Afganisztánt, és megöltek több embert, akik az Egyesült Államokal szövetséges nyugati országok állampolgárai voltak.

A Kabulban tartózkodó amerikai diplomaták most azért küzdenek, hogy ne zárják le a főváros repülőterét, és így maradjon esély azok számára, akik még reménykednek a menekülésben.

A jelentések szerint hétfőn több embert megöltek a repülőtéren, egy a közösségi médiában vírusként elterjedt videón pedig az látszott, amint tucatnyi kétségbeesett afgán fut egy katonai szállítógép mellett, néhányan még a repülőgép oldalára is felkapaszkodnak.

Több mint 60 ország tett közzé olyan nyilatkozatot, amelyben felszólítják a tálibokat, hogy tegyék lehetővé a civilek békés távozását – közölte a Fox News.

Tovább fokozódik a nyomás – a kialakult helyzet miatt több befolyásos politikus is Joe Biden lemondását követeli

Donald Trump korábbi elnök – aki hivatali ideje alatt szintén az Afganisztánból való kivonulást szorgalmazta – és még néhány republikánus kongresszusi képviselő a hétvégén lemondásra szólította fel Joe Bident az afganisztáni csapatkivonás „katasztrófája” miatt.  Lemondásra szólította fel az elnököt Jeff Van Drew New Jersey-i képviselő is, aki úgy fogalmazott, hogy

az afganisztáni összeomlás „az egyik legsötétebb, legmegalázóbb pillanata” az amerikai történelemnek.

Forrás: Hirado.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató