2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Egy erőszakoló migránsnak milliókat fizet a svéd állam, amiért felnőttként ítélték el

Közel harmincmillió forintnak megfelelő összeget kap az elítélt szíriai férfi.

A szíriai migráns ügyéről az Expressen számol be. Fivérével együtt még 2017 tavaszán ítélték el. A testvérpárt bűnösnek találták emberrablás, nemi erőszak, zsarolás és lopás vádjában is. 

A bevándorlók két nőt is megtámadtak, az elsőt fojtogatták, a másodikat elrabolták, egy pincébe zárták, ahol rendszeresen verték, megerőszakolták és lőfegyverrel fenyegették. Mivel a bíróság szerint a fiatalabb migráns is betöltötte 18. életévét, ezért felnőttként ítélték el, bátyjával együtt három év, három hónap letöltendő börtönbüntetést kapott. A szíriai testvérpár fiatalabb tagja ez ellen fellebbezett, aminek a vége az lett, hogy megnövelték a büntetését, négy és fél évre. 

A svéd legfelsőbb bíróság azonban úgy határozott, hogy a fiatalabb bevándorló a bűncselekmény elkövetésekor 16 éves volt, ezért 840 000 korona (átszámítva körülbelül 28 956 000 forint) kártérítést kell fizetnie neki az államnak. Az életkor meghatározása azért volt nehézkes az elkövetőknél, mert bár Svédországba érkezésükkor felmutattak szíriai útleveleket, de a hatóságok nem tudták eldönteni, igazi dokumentumokról van-e szó. 

Forrás: Mandiner

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató