2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Felfüggesztette afganisztáni munkáját az Ökumenikus Segélyszervezet

Egyelőre nincsenek közvetlen veszélyben a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet észak-afganisztáni irodájának helyi alkalmazottai, de a budapesti központ minden eshetőségre felkészült - tudhatjuk meg a szervezet kommunikációs igazgatójától. A MÖSZ mindenesetre már felfüggesztette az afganisztáni irodájában a munkát, ahogy a segélyprogramokat is.

“Az elmúlt években már éreztük a megerősödő tálib jelenlétet vidéken, azt, hogy egyre erősebbek lettek a tálibok a városokon kívül” - mondta Gáncs Kristóf, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet (MÖSZ) kommunikációs igazgatója.

A MÖSZ húsz éve jelen van Afganisztánban, az ország északi részén felvő Mazari Sharifban irodát tart fenn. Ebben az irodában évek óta nem dolgoznak magyarok, ellenben van egy 10-12 fős, helyiekből álló stáb, akikkel a MÖSZ budapesti vezetése folyamatos kapcsolatban áll. Az elmúlt napokban az afganisztáni történések miatt az Mazari Sharifban található iroda működését a budapesti központ felfüggesztette, akárcsak a folyamatban lévő segélyprogramjaikat is.

Szakértők arra számítanak, hogy az ország északi részén élők közül többen az Afganisztánnal szomszédos Üzbegisztán felé veszik most az irányt, oda menekülnek, így könnyen lehet, hogy menekülttáborok alakulnak ki ott. Erre a MÖSZ-nek is fel kell készülne, de szerencsére az üzbégekkel is jó kapcsolatot ápol a magyar szervezet. Gáncs szerint ha a teljes kivonulás mellett kellene esetleg dönteniük, akkor sem veszne kárba az a húsz év, amit Afganisztánban dolgoztak, mert főleg fejlesztési munkákat végeztek.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató