2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Varju: a "magyarok már a román minimálbért és irigykedve figyelik"

A Gyurcsány-párt szerint hosszú távon csak az euró és az európai minimálbér bevezetése jelenthet kiutat a magyarok megélhetési válságából.

Varju László, a párt alelnöke hétfői, online sajtótájékoztatóján arról beszélt: hiába emelkedett idén februárban négy százalékkal a minimálbér, az most is kevesebbet ér, mint tavaly.

A kormány elhibázott gazdaságpolitikája, a rekord gyenge forint és az elszabaduló árak miatt "egyre kevesebbet ér a pénzünk, ezáltal egyre kevesebb dolgot engedhetünk meg magunknak ugyanabból a fizetésből" - mondta. Hozzátette: a gyenge forint, a méltatlanul alacsony magyar minimálbér miatt ma nincs a munkának becsülete Magyarországon.

Az ellenzéki politikus szerint mivel ezt a megélhetési válságot a jelenlegi kormány okozta, ezért csak a 2022-es kormányváltással lehet megoldani.

Azt ígérte, ha Dobrev Klára, a DK jelöltje lesz a következő magyar miniszterelnök, fel fogja gyorsítani Magyarország csatlakozását az eurozónához, és be fogja vezetni az európai minimálbért, hogy "ne csak túlélni lehessen a magyar fizetésből, hanem élni is, méghozzá európai életszínvonalat megközelítő szinten".

Kitért arra: akik ma az euró vagy az európai minimálbér bevezetése ellen kardoskodnak, azok tulajdonképpen azt mondják, hogy a magyarok munkája kevesebbet ér mindenki másénál. Mint mondta, ma már nemcsak a nyugat-európai országok előzik meg Magyarországot, hanem a szlovákok és a csehek is, sőt, már a román minimálbér is többet ér a magyarnál.

A jelenlegi kormány ezeket a siralmas adatokat akarja sikernek beállítani.

A "fideszes politikusok könnyen beszélnek a lopott euróval a zsebünkben", miközben a "magyarok már a román minimálbért és irigykedve figyelik". Ez "mindent elmond az Orbán-kormány gazdasági kudarcáról"

- hangoztatta Varju László.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató