2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Fordulat: a német szociáldemokraták megelőzték a zöldeket

Kovács András írása

Bombameglepetés készül Németországban!



A német balközép szociáldemokraták (SPD) megelőzték a Zöldeket, és kevesebb mint hat héttel a szövetségi választások előtt felzárkóztak a konzervatív pártokhoz. Korábban mindenki arra számított, hogy a CDU viszonylag simán megnyeri a választást, és az SD csupán a harmadik vagy a negyedik helyen végez majd. 

Az Armin Laschet vezette konzervatív blokk támogatottsága – akit széles körben esélyesnek tartottak arra, hogy a szeptember 26-i választások után Merkel utódja legyen a kancellári székben – június vége óta, amikor 28-30 százalékon állt, jelentősen visszaesett. A Forsa kutatóintézet legutóbbi felmérése szerint a konzervatívok 23 százalékon állnak, ami változatlan az egy héttel ezelőtti eredményhez képest. Az SPD, akiknek kancellárjelöltje, Olaf Scholz vezeti a népszerűségi listát, 2 százalékpontot emelkedve 21 százalékon állnak.


Ez 2017 márciusa óta a legcsekélyebb különbség a két hagyományos párt között, és ezzel különböző koalíciós lehetőségeket nyit meg. Néhány héttel ezelőttig a legvalószínűbb forgatókönyv, egy konzervatív-zöldek szövetség most már kevésbé tűnik valószínűnek.

Az Annalena Baerbock kancellárjelölt által vezetett Zöldek 1 ponttal 19 százalékra csökkentek. Az afganisztáni tálib hatalomátvétel kevéssé befolyásolta a választási szándékot, bár Németország az Egyesült Államok után a második legnagyobb katonai kontingenssel rendelkezik ott, és megpróbálja evakuálni az embereket.

A legnépesebb német tartomány, Észak-Rajna-Vesztfália miniszterelnökének, Laschetnek a megítélése azóta csökkent, hogy egy árvíz sújtotta városban tett látogatásán nevetve látták, és bocsánatot kellett kérnie.



Scholzot, Merkel koalíciójának pénzügyminiszterét a választók széles körben elfogadottnak látják. A megkérdezettek mintegy 29 százaléka mondta a Forsa-nak, hogy Scholzot támogatná, ha közvetlen kancellárválasztás lenne, ami mintegy 17 százalékpontos előnyt jelent Laschet előtt. Baerbock 15 százalékon állt.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató