2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Felvonták a nemzeti lobogót az Országház előtt

Katonai tiszteletadás mellett, Áder János államfő jelenlétében felvonták Magyarország nemzeti lobogóját az augusztus 20-ai állami ünnepen, péntek reggel Budapesten, az Országház előtti Kossuth Lajos téren.

A lobogót a Himnusz hangjaira a Magyar Honvédség díszegysége vonta fel. Az eseményen közreműködött a központi katonazenekar és a nemzeti lovas díszegység - tudósít az MTI.

A ceremónián Áder János mellett Benkő Tibor honvédelmi miniszter, Ruszin-Szendi Romulusz, a Magyar Honvédség parancsnoka, a kormány képviselői, továbbá állami és katonai szervezetek, a diplomáciai testület képviselői, valamint érdeklődők százai vettek részt.

A lobogó felvonása után a honvédtisztjelöltek teszik le esküjüket, majd a Parlament előtti Duna-szakaszon légiparádét tart a Magyar Honvédség.

Országszerte számos településen és a határokon túl is tartanak programokat az állami ünnepen.

A kormány idén minden idők legnagyobb szabású, több napon át tartó Szent István-napi fesztiválját szervezte meg. A központi programok között lesz parlamenti nyílt nap, Magyar Ízek Utcája, délután a szokásokhoz híven megrendezik a Szent Jobb-körmenetet. Hagyományteremtő céllal felvonulást rendeznek az Andrássy úton.

Az ünnepi programokat este "Európa legnagyobb tűzijátékával" zárják a fővárosban. A hétvégén további programokkal, koncertekkel várják az ünneplőket.

Augusztus 20. hivatalos állami ünnep az államalapítás és az államalapító Szent István király emlékére.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató