2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Franciaország nem ismeri el a tálibokat

Párizs ismét leszögezte csütörtökön, hogy az Afganisztánban hatalomra került tálibok semmiféle elismerést vagy jóindulatot nem érdemelnek meg, ezeket nem fogják megkapni Franciaországtól.

"Nincs semmilyen politikai kapcsolat velük, nem leszünk jóindulatúak, semmi módon nem fogunk összejátszani a tálib rezsimmel, mert nem létezik puha talibánizmus"

- jelentette ki Clément Beaune európai ügyi államtitkár a France Info rádiónak adott nyilatkozatában.

"A tálibok Afganisztánban katonai győzelmet arattak, ennyi történt, sajnos. Néhány hónapja elkezdődött egy politikai folyamat az afgánok között, ennek kellene folytatódnia. Ha az afgán kormányban a tálibok mellett más politikai erők is lennének, akkor egy kicsit kevésbé rossz volna helyzet, de így most a legrosszabb" - tette hozzá.

Azzal kapcsolatban, hogy jelentések szerint Abdul Gáni Baradar molla, a tálib mozgalom társalapítója és második számú vezetője kedden visszatért Afganisztánba, és szerdán Kabulban politikai konzultációt folytatott kiemelkedő afgán személyiségekkel, Beaune azt mondta: "Folynak megbeszélések Hamid Karzai volt afgán elnök, más volt tisztségviselők és a tálibok között, és ha a helyzet (ezek hatására) kevésbé rossz lesz - én ezt ugyan nem hiszem -, akkor annál jobb. De magukkal a tálibokkal mi semmilyen kapcsolatot nem tartunk fenn, nem kommunikálunk velük, nem ismerjük el őket" - szögezte le.

Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter szerdán egy tévényilatkozatában öt előzetes feltételt szabott ahhoz, hogy a nemzetközi közösség elismerje a tálib rezsimet, de szerinte ezeket nem teljesítik a tálibok, hiába állítják az ellenkezőjét. A feltételek a következők: engedjék ki az országból azokat az afgánokat, aki el akarnak menekülni; az ország ne legyen terroristák szállásadója; engedjék be a humanitárius segélyeket; tartsák tiszteletben az emberi jogokat, különösen a nőkét; valamint hozzanak létre átmeneti kormányt.

A legjelentősebb francia bírói szakszervezet (USM), azzal a kéréssel fordult Emmanuel Macron francia elnökhöz, hogy adjon menedékjogot az afgán bíróknak, különösen azoknak, akiket fenyeget a tálib hatalom - közölte csütörtökön Céline Parisot, a szakszervezet elnöke. Parisot az Europe 1 rádiónak nyilatkozva azt mondta: elsősorban a női bírókról van szó, mert a tálib hatalom számára elfogadhatatlan, hogy nő legyen bíró. Rendszeresen kaptak fenyegetést, és volt, aki életét vesztette fegyveres támadásban.

"Van olyan közöttük, aki nem akar elmenekülni, de a többség igen, mert úgy érzi, hozzájárult a demokrácia építéséhez az országban, reménykedett abban, hogy egyre jobb lesz, de most látja, hogy erre nincs esély, sőt kegyetlen és gyors visszafejlődés lesz" - magyarázta a szakszervezeti vezető.

A tálibok ráadásul most szabadon engednek sok rabot, akik megbosszulhatják az őket elítélő bírón - a férfiakon is - börtönbe juttatásukat

- tette hozzá Parisot. Mint mondta, egyelőre azt a választ kapták az elnöki hivataltól, hogy össze kell számolni, hány női bíró van Afganisztánban.

Forrás: MTI

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató