2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Megölték a Deutsche Welle egyik újságírójának családtagját a tálibok

Az újságírók és a családjaik halálos veszélyben vannak Afganisztánban - nyomatékosította a Deutsche Welle (DW).

Egy hírszerzői jelentés szerint a tálib fegyveresek házról-házra járnak, és az általuk kollaboránsnak tartott afgánokat előveszik, vagy ha pedig nem találják őket, a családjukat fenyegetik erőszakkal.

A megkezdett embervadászatra utal az is, ami a Deutsche Welle egyik újságírójával történt. A DW riportere után kutattak a tálibok, de miután az újságíró már Németországban van, csak a családját találták otthon. A fegyveresek az egyik családtagot megölték, egy másikat súlyosan megsebesítettek.



A többi rokonnak sikerült az utolsó pillanatban elmenekülnie. A DW igazgatója, Peter Limbourg a német kormányt sürgősen cselekvésre szólította fel:

"az egyik szerkesztőnk közeli rokonának meggyilkolása a tálibok által felfoghatatlanul tragikus, és tanúsítja azt az akut veszélyt, amelyben minden afganisztáni alkalmazottunk és családjaik találták magukat. Szemmel látható, hogy a tálibok már szervezetten végzik az újságírók felkutatását, Kabulban és a tartományokban is. Kifutunk az időből!"


Több újságíróval végeztek az elmúlt hetekben

A Deutsche Welle azt írja, hogy a tálibok már leglább három újságírójuknak az otthonát felkutatták.

Egy a helyi televíziónál dolgozó riportert, Nematullah Hematot valószínűleg elrabolták, egy rádióst, Toofan Omart pedig lelőtték.

A teljes hatalomátvétel előtt, még augusztus 2-án két férfi, valószínűleg ugyancsak tálibok, a nyílt utcán megölték Amdadullah Hamdard tolmácsot, aki a német Die Zeitnak dolgozott, egy hónappal ezelőtt pedig egy elismert, Pulitzer-díjas indiai fotórpiortert Danish Siddiquit ölték meg.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató