2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Biden légicsapásokat fontolgat a táliboknak átadott amerikai katonai felszerelések megsemmisítésére

... de csak az evakuálások után.

Az RT.com írta meg a Reuters információi alapján, hogy a Biden-kormányzat állítólag légicsapásokat fontolgat Afganisztánban, abban a reményben, hogy nagy mennyiségű, a tálibok által zsákmányolt amerikai katonai felszerelést semmisítenének meg, miután a militáns csoport átvette az ország irányítását.

Amerikai tisztviselők a Reutersnek elmondták, hogy aggodalomra ad okot, hogy a tálibok által a csoport offenzívája során lefoglalt katonai repülőgépeket, járműveket és fegyverkészleteket afgán civilek ellen használhatják fel, vagy olyan terrorszervezetekhez kerülhetnek, mint az Iszlám Állam vagy az al-Kaida.

"Minden, amit nem semmisítettek meg, most a táliboké"

- mondta egy forrás csütörtökön a hírügynökségnek.

Az amerikai kormány most vizsgálja a lehetőségeit, beleértve annak lehetőségét, hogy légicsapásokat indítson a nagyméretű hardverek, például helikopterek megsemmisítésére - bár a politikai döntéshozók állítólag aggódnak amiatt, hogy ez a lépés a tálibok ellenszenvét váltaná ki egy olyan időszakban, amikor az Egyesült Államok sietve evakuálja személyzetét és állampolgárait az országból.
Egy amerikai tisztviselő pénteken a Fox Newsnak azt mondta, hogy "nincs esély" légicsapásokra, amíg az amerikaiak evakuálása folyamatban van.

Egy becslés szerint a tálibok birtokában jelenleg több mint 2000 amerikai Humvee és más páncélozott jármű, valamint akár 40 repülőgép - köztük Black Hawkok, felderítő harci helikopterek és katonai drónok - is vannak.

Az egyik amerikai tisztviselő a Reutersnek azt mondta, hogy 40-50 repülőgépet vittek át Üzbegisztánba a tálibok elől menekülő afgán pilóták. A megmaradt hardver nagy része gyakori karbantartást igényel, ami valószínűtlenné teszi, hogy a tálibok úgynevezett Iszlám Emirátusa képes lenne a fegyverzet újrahasznosítására.

A tálibok azonban továbbra is képesek lesznek kihasználni az afgán erők számára 2003 óta biztosított 600 000 gyalogsági fegyverből álló nagy arzenált, köztük az amerikai gyártmányú M16-os támadó fegyvereket.

A Pentagon mintegy 162 000 darab kommunikációs felszerelést és 16 000 éjjellátó szemüveget is ajándékozott az afgán ANA számára - ami megmaradt, az most feltehetően a tálibok kezében van.
"Ironikus módon az a tény, hogy a felszerelésünk olyan gyakran elromlik, itt most életmentő" - mondta az egyik tisztviselő az outletnek.

Michael McCaul képviselő (R-Texas), a képviselőház külügyi bizottságának rangidős tagja arra figyelmeztetett, hogy a fegyverek tálibok számára való ott hagyása "jelentős fenyegetést jelent az Egyesült Államokra és szövetségeseinkre nézve".

Az elmúlt hetekben olyan videók láttak napvilágot, amelyeken tálib harcosok vizsgálják a hadizsákmányt, köztük az afgán nemzeti hadseregtől (ANA) lefoglalt, amerikai gyártmányú fegyvereket.
Az afgán sereg (ANA) teljesen összeomlott, amikor az Egyesült Államok vezette koalíció elkezdte felgyorsítani kivonulását az országból. A jelentések szerint egyes afgán egységek harc nélkül megadták magukat az előrenyomuló tálib erőknek, átadva fegyvereiket és felszerelésüket a militáns csoportnak.

Joe Biden "elnök" hangsúlyozta, hogy az amerikai hadsereg mindent megtett Afganisztánért az országban töltött közel 20 éves tartózkodása alatt. Az amerikai elnök a kivonulást bírálóknak ellentmondó beszédében az afgán vezetőket és a hadsereget hibáztatta, amiért nem tudtak szembeszállni a tálibokkal.

Forrás: Rt.com nyomán Vilaghelyzete Fb oldal

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató